De stad wordt steeds meer een knooppunt van data en digitale technieken

Slimme lantaarnpalen, verkeerslussen in de weg, openbare WI-FI in het centrum, parkeergarages die je kenteken lezen. Onze leefomgeving wordt steeds meer gestuurd door moderne digitale technologieën en grote datastromen om de infrastructuur en de dienstverlening van de stad te monitoren, aan te sturen en te verbeteren. Het Leiden-Delft-Erasmus Centre for BOLD Cities maakt mensen bewust van deze datapunten, onder meer via een nieuwe game: www.jouwbuurtjouwdata.nl. De game werd gelanceerd tijdens het Weekend van de Wetenschap op 6 en 7 oktober, tevens het startmoment van het landelijk publieksonderzoek naar datawijsheid.

Het Centre for BOLD Cities onderzoekt via de game de kennis en het gedrag van Nederlanders op het gebied van digitale technologieën en datastromen in hun eigen buurt. Wanneer geef je persoonlijke gegevens af? Waarvoor worden die gebruikt? Wat vind je daar eigenlijk van? Vragen die de onderzoekers onder leiding van prof. dr. Liesbet van Zoonen willen beantwoorden door heel Nederland op te roepen deel te nemen aan de online game waarin de datawijsheid onderzocht wordt.

OCW
Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap deed de game 'Jouw buurt - jouw data' samen met een aantal jonge 'digital natives' en maakte aansluitend samen met prof. Liesbet van Zoonen een fysieke datawandeling door Den Haag. Copyright: Janus van den Eijnden

Welke digitale sporen laat jij na?

Het aantal datapunten, zoals camera's, sensoren, wifitrackers, in onze leefomgeving neemt toe. De meeste van ons weten weinig van deze ontwikkeling, al heeft dit wel impact op onze privacy. Beveiligingscamera’s zijn zichtbaar op straat, maar netwerkkabels liggen onder de grond en het koppelen van gegevens vindt plaats achter gesloten deuren. Prof. dr. Liesbet van Zoonen, wetenschappelijk directeur van het Leiden-Delft-Erasmus Centre for BOLD Cities: 'De stad wordt steeds meer een knooppunt van data en digitale technieken. Het is cruciaal dat burgers en bestuurders daar kennis en controle over krijgen.'

Interactieve game en digitale wandeling

Iedereen die wil deelnemen aan het onderzoek, kan via 'Jouw buurt - Jouw data' online een interactieve game spelen en een digitale wandeling maken door een fictieve stad. Tijdens deze tocht beantwoord je vragen over jouw kennis en gedrag over je persoonlijke gegevens. In welke situaties ben je bereid om (persoonlijke) gegevens achter te laten in ruil voor een dienst of veiligheid? En wat weet je eigenlijk van de apparaten en toepassingen die deze gegevens verzamelen?

> Speel het interactieve spel Jouw Buurt - Jouw Data: www.jouwbuurtjouwdata.nl 

De onderzoekers van het Leiden-Delft-Erasmus Centre for BOLD Cities willen met dit spel inzichtelijk maken wat mensen al weten en hoe ze zich gedragen, maar ook of kennis en gedrag wat met elkaar te maken hebben. Als je meer weet over ‘slimme toepassingen’, deel je dan makkelijker je persoonlijke gegevens of juist niet? En zijn mensen die huiverig zijn voor nieuwe technieken überhaupt wel bereid om persoonlijke data achter te laten? Deelnemers krijgen na het spelen van de game een eigen privacy profiel te zien op basis van hun resultaat en feedback.

centre for Bold
Schermafdruk van de interactieve game Jouw buurt, jouw data

Datawandelingen

Het Leiden-Delft-Erasmus Centre for BOLD Cities organiseert ook datawandelingen. Bekijk deze uitzending van Omroep Max waarin prof. Liesbet van Zoonen samen met ouderen op zoek gaat naar datapunten in de stad.


Het team van de game 'Jouw buurt, Jouw data'

Liesbet van Zoonen is hoogleraar Sociologie aan de Erasmus Universiteit. Ze is wetenschappelijk directeur van het Leiden-Delft-Erasmus Centre for BOLD Cities en medeverantwoordelijk voor de Kenniswerkplaats Urban Big Data in Rotterdam. Daarnaast is ze betrokken bij het programma Digitale Samenleving van de samenwerkende Nederlandse universiteiten voor het thema Digital Cities and  Communities.

Els Leclercq is stedenbouwkundige en werkt als research fellow voor de TU Delft en het AMS Institute. Ze doet onderzoek naar nieuwe organisatiestructuren voor stedelijke processen. Els promoveerde recent op privatisering van de publieke ruimte.

Emiel Rijshouwer is industrieel ontwerper en stadssocioloog. Hij werkt als onderzoeker voor de Erasmus Universiteit en de gemeente Rotterdam aan een project over bewustwording over data in de openbare ruimte. Hij promoveert binnenkort op een proefschrift over de evolutie van Wikipedia en de Wikimedia Foundation.

Luuk Schokker werkt als programmacoördinator voor het Leiden-Delft-Erasmus Centre for BOLD Cities. Hij houdt zich bezig met het opzetten en coördineren van onderzoeksprojecten en (publieks) activiteiten.

WEAREREASONABLEPEOPLE is een ontwikkelingsbureau uit Rotterdam, gespecialiseerd in het ondersteunen van internationale organisaties bij (digitale) innovatieve projecten.

Bijlagen
Lees ook 'Game en onderzoek in één' (Bron: Leidsch Dagblad - 5 oktober 2018) (1.07 MB)
Meer informatie vindt u op:
Leiden-Delft-Erasmus Centre for BOLD Cities
Weekend van de wetenschap
Game Jouw buurt - Jouw data

Volgend artikel