Onderzoeksprogramma's


Nanofront (NWO-Zwaartekracht programma)

Binnen het onderzoeksprogramma ‘NanoFront’ verkennen wetenschappers van de Technische Universiteit Delft  en de Universiteit Leiden de grenzen van de nanowetenschap. In 2012 heeft dit onderzoek financiering gekregen uit het ‘Zwaartekracht’-programma van NWO. De twee spannendste velden in de nanowetenschap worden verkend: de kwantumwereld in materialen en de bouwstenen van levende cellen.

Nanofront

Bouwsteen voor Kwantumcomputer (ERC-Synergy programma)

Nanowetenschappers Leo Kouwenhoven en Lieven Vandersypen van de Technische Universiteit Delft en Carlo Beenakker van de Universiteit Leiden ontvingen in 2012 een ERC Synergy Grant, een Europese subsidie voor samenwerkende topwetenschappers. Sinds 2004 werkt het drietal met steun van de NWO-stichting Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM) aan het natuurkundige fundament onder de potentieel razendsnelle kwantumcomputer. In dit Synergy-programma zal een nieuwe stap gezet kunnen worden naar een werkende kwantumcomputerschakeling, mede gebaseerd op het in 2012 ontdekte Majorana-deeltje.

Lees meer

Zie ook:  thema 'De kwantumwereld'

Organs-on-chips (NWO-Zwaartekracht programma)

De allerbeste Leidse en Delftse wetenschappers ontwikkelen samen met wetenschappers van andere Nederlandse universiteiten miniatuurorganen van patiënten en bestuderen hierin hoe ziektes zich ontwikkelen en behandeld kunnen worden.  Het onderzoeksprogramma 'Organs-on-chip' heeft in 2017 financiering gekregen uit het 'Zwaartekracht'-programma van NWO. 

Lees meer

Quantumsoftware (NWO-Zwaartekracht programma)

Binnen dit onderzoeksprogramma ontwikkelen topwetenschappers van QuSoft, CWI, Universiteit Leiden, QuTech, TU Delft, UvA en VU nieuwe grootschalige onderzoeksprogramma's voor onderzoek naar quantumsoftware.  Het Quantum Software Consortium heeft hiervoor in 2017 een Zwaartekracht-financiering ontvangen. Het Quantum Software Consortium zal software voor kleine quantumcomputers en een quantuminternet ontwikkelen en implementeren. 

Lees meer