Congres - Leefstijlgeneeskunde, de patiënt en de dokter van de toekomst - Naaldwijk

Startdatum
Einddatum
Locatie
World Horti Center, Naaldwijk

Stichting Student en Voeding organiseert in samenwerking het Leiden-Delft-Erasmus Centre for Sustainability, World Horti Center en Koppert Cress op zaterdag 17 november 2018 een inspirerend congres over leefstijlgeneeskunde genaamd: ‘SELFmanagement – de patiënt en dokter van de toekomst’.

 • Datum: zaterdag 17 november 2018
 • Tijd: 10:00-18:00
 • Locatie: World Horti Center te Naaldwijk
 • Kosten: €30,- (excl. servicekosten)

Programma en sprekers: klik hier

Doelgroep:

 • Studenten Geneeskunde (en Masterprogramma’s, bijvoorbeeld SUMMA in Utrecht en Researchmasters in Rotterdam)
 • Studenten Biomedische Wetenschappen
 • Studenten Klinische Technologie
 • Overige universitaire studenten (30 plaatsen beschikbaar)
 • Op uitnodiging: MBO studenten en partners van de congresorganisatoren

Direct aanmelden: klik hier


Studenten organiseren congres over leefstijlgeneeskunde

Op 17 november 2018 organiseert Stichting Student en Voeding haar eerste congres over leefstijlgeneeskunde onder de titel: “SELF-management - de patiënt en dokter van de toekomst”. Toonaangevende experts op het gebied van leefstijlgeneeskunde – zoals Prof. dr. Liesbeth van Rossum van het Erasmus Medisch Centrum en Prof. dr. Hanno Pijl van het Leids Universitair Medisch Centrum – zullen hier aan (geneeskunde)studenten de kracht tonen van voeding en leefstijl als medicijn. 

In de groene omgeving van het Westland, in het nieuwe World Horti Center, gaan experts op het gebied van leefstijlgeneeskunde, zorgmanagement en land- en tuinbouwinnovaties, het referentiekader van de congresdeelnemers verbreden. Het gedeelde uitgangspunt is dat in de zorg van morgen leefstijlgeneeskunde een belangrijke rol gaat spelen als zowel preventieve als curatieve maatregel tegen toenemende welvaartsziekten als diabetes, hart- en vaatziekten, kanker en morbide obesitas. Kennis hiervan bij de toekomstige artsen is daarom noodzakelijk.

Het congres heeft een dagvullend programma met plenaire lezingen, workshops en debatten en het vindt plaats in het World Horti Center in Naaldwijk, dat samen met Koppert Cress mede-organisator is. Ook het Leiden-Delft-Erasmus Centre for Sustainability is betrokken bij dit congres vanuit haar Greenport Hub, een wetenschappelijk onderzoeksnetwerk dat onder meer voeding als thema heeft. De Greenport Hub legt voor de Stichting Student en Voeding de verbinding met de tuinbouwsector.  De hub doet onderzoek en geeft onderwijs inzake het thema gezondheid en welbevinden vanuit tuinbouwperspectief.


Stichting Student en Voeding: meer aandacht voor leefstijlgeneeskunde

Stichting Student en Voeding werd in 2017 opgericht om kennis aangaande het effect van voeding en leefstijl onder geneeskundestudenten te vergroten en uiteindelijk onderwijs over voeding, leefstijl en productiviteitsmanagement in de artsenopleiding te implementeren. Volgens de stichting moet leefstijl, zowel als preventieve maatregel als medicijn, meer prioriteit krijgen bij enerzijds artsen en patiënten en anderzijds bij overheid, onderwijs- en onderzoeksinstellingen en bedrijfsleven.

De stichting is inmiddels actief op alle Nederlandse geneeskundefaculteiten en heeft een aantal bekende artsen aan zich weten te binden zoals Prof. Hanno Pijl, Prof. Liesbeth van Rossum en prof. Jaap Seidell. De door de stichting ontwikkelde wetenschappelijk onderbouwde cursus “Students Experienced in Lifestyle and Food (SELF)” is inmiddels door honderden studenten gevolgd.

Op 3 oktober 2018 heeft Stichting Student en Voeding een open brief gestuurd aan de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Hierin pleit de stichting voor grootschalig investeren in de leefstijlgeneeskunde. Zie de brief hieronder (bijlage A). Ook was Stichting Student en Voeding op 11 oktober 2018 aanwezig bij de overhandiging van het Manifest Leefstijlgeneeskunde, een breed gedragen initiatief van o.a. het Nederlands Instituut voor Leefstijlgeneeskunde. De minister nam het manifest aan met de uitspraken “leefstijlgeneeskunde is een blijvend thema” en “dit is pas het begin”. Het Ministerie van VWS heeft inmiddels bekendgemaakt dat het €1 miljoen extra beschikbaar stelt voor onderzoek naar leefstijlgeneeskunde. Zie hieronder het manifest (bijlage B).

Meer informatie over de stichting Student en Voeding: 

 • Rianne Dolmans (voorzitter Stichting Student en Voeding): nederland@studentenvoeding.nl
 • Daniel Sieczkowski (bestuurslid Stichting Student en Voeding): 06 - 3009 0902

Volgend artikel