Centre for BOLD Cities in het Jeugdjournaal

Het Centre for BOLD Cities organiseert datawandelingen om burgers bewust te maken van de plekken in de stad waar persoonlijke data worden verzameld. Het Jeugdjournaal liep mee en ging onder leiding van onderzoeker Dr. Els Leclerq van de TU Delft, samen met een aantal kinderen, op zoek naar datapunten rondom Rotterdam CS. Daarna speelden zij het online spel 'Jouw buurt - Jouw data'.

Klik hier voor de uitzending van het Jeugdjournaal

datawandeling

Slimme lantaarnpalen, verkeerslussen in de weg, openbare WI-FI in het centrum, parkeergarages die je kenteken lezen. Onze leefomgeving wordt steeds meer gestuurd door moderne digitale technologieën en grote datastromen om de infrastructuur en de dienstverlening van de stad te monitoren, aan te sturen en te verbeteren. Het Leiden-Delft-Erasmus Centre for BOLD Cities maakt mensen bewust van deze datapunten, onder meer via een nieuwe game: www.jouwbuurtjouwdata.nl. De game werd gelanceerd tijdens het Weekend van de Wetenschap op 6 en 7 oktober, tevens het startmoment van het landelijk publieksonderzoek naar datawijsheid.

Het Centre for BOLD Cities onderzoekt via de game de kennis en het gedrag van Nederlanders op het gebied van digitale technologieën en datastromen in hun eigen buurt. Wanneer geef je persoonlijke gegevens af? Waarvoor worden die gebruikt? Wat vind je daar eigenlijk van? Vragen die de onderzoekers onder leiding van prof. dr. Liesbet van Zoonen willen beantwoorden door heel Nederland op te roepen deel te nemen aan de online game waarin de datawijsheid onderzocht wordt.

Welke digitale sporen laat jij na?

Het aantal datapunten, zoals camera's, sensoren, wifitrackers, in onze leefomgeving neemt toe. De meeste van ons weten weinig van deze ontwikkeling, al heeft dit wel impact op onze privacy. Beveiligingscamera’s zijn zichtbaar op straat, maar netwerkkabels liggen onder de grond en het koppelen van gegevens vindt plaats achter gesloten deuren. Prof. dr. Liesbet van Zoonen, wetenschappelijk directeur van het Leiden-Delft-Erasmus Centre for BOLD Cities: 'De stad wordt steeds meer een knooppunt van data en digitale technieken. Het is cruciaal dat burgers en bestuurders daar kennis en controle over krijgen.'

Interactieve game en digitale wandeling

Iedereen die wil deelnemen aan het onderzoek, kan via 'Jouw buurt - Jouw data' online een interactieve game spelen en een digitale wandeling maken door een fictieve stad. Tijdens deze tocht beantwoord je vragen over jouw kennis en gedrag over je persoonlijke gegevens. In welke situaties ben je bereid om (persoonlijke) gegevens achter te laten in ruil voor een dienst of veiligheid? En wat weet je eigenlijk van de apparaten en toepassingen die deze gegevens verzamelen?

> Speel het interactieve spel Jouw Buurt - Jouw Data: www.jouwbuurtjouwdata.nl 

Meer informatie vindt u op:
Leiden-Delft-Erasmus Centre for BOLD Cities
Els Leclerq - TU Delft