Leiden-Delft-Erasmus Universities eert wetenschappers en geleerden die een opmerkelijke bijdrage hebben geleverd aan de internationale samenwerking in onderzoek en onderwijs tussen Nederland en The Global South door hen de Bosscha-medaille toe te kennen. U kunt nu uw kandidaat voordragen.
Gezien de bijzondere relatie en de lange geschiedenis van samenwerking tussen Nederland en Indonesië zal tenminste eenmaal per twee jaar een Bosscha Medaille worden toegekend aan (een) wetenschapper(s) en/of geleerde(n) die Nederlands-Indonesisch onderzoek en wetenschap vooruit hebben geholpen.
Internationale wetenschappelijke samenwerking
Afgelopen jaren werd de Bosscha-medaille uitgereikt aan (een) wetenschapper(s) en/of geleerde(n) die de samenwerking op het gebied van onderzoek en wetenschap tussen Nederland en The Global South heeft bevorderd tijdens een passend evenement.
De verantwoordelijkheid voor de Bosscha Medaille ligt bij het bestuur van Leiden-Delft-Erasmus Universities, dat een jury van minimaal drie wetenschappers benoemt. De jury selecteert vervolgens de kandidaten voor de medaille en zal haar keuze voor de laureaat toelichten.
Bosscha: een ingenieur met een sociaal hart
De medaille is vernoemd naar Karel Bosscha (1865-1928), een Nederlandse ondernemer en filantroop die een opmerkelijke bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van wetenschap en onderwijs in de archipel. Karel Bosscha werd geboren in een familie van wetenschappers en studeerde af als ingenieur aan de Technische Universiteit Delft.
Tijdens zijn leven op Java ontwikkelde hij zowel de beroemde Malabar Tea Plantation ten zuiden van Bandung, niet alleen economisch maar ook sociaal. Vandaag de dag staat er op het terrein een basisschool die naar Bosscha is vernoemd, omdat hij het initiatief nam tot gratis onderwijs voor de kinderen van de arbeiders. Bosscha sprak vele talen, waaronder Maleis, Soendanees en Javaans.

Veel van de initiatieven van Bosscha hadden invloed in West-Java en zelfs daarbuiten. Het belangrijkst waren zijn bijdragen aan wat nu het Institut Teknologi Bandung (ITB) en het Kankercentrum van Bandung zijn. In Bandung staat ook het huidige Gedung Merdeka, dat in 1955 door president Soekarno werd uitgekozen om de Azië-Afrika Conferentie te huisvesten. Dit gebouw, gesponsord door Bosscha, staat nu op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
Observatorium
Karel Bosscha was ook de financier van het Lembang Observatorium (nu Bosscha Observatorium), om de wijdere omgeving waarin we allemaal leven beter te begrijpen. In 1971 werden de buitengewone bijdragen van Karel Bosscha internationaal erkend door een asteroïde naar hem te vernoemen.
Als toekomstgerichte ondernemer en filantroop, wijdde Bosscha zijn energie, geld en tijd aan de ontwikkeling van de maatschappij waarin hij leefde. Het is met deze gedachte dat de medailles die zijn naam dragen zullen worden uitgereikt.
Draag een kandidaat voor voor de Bosscha Medaille 2025
Download het nominatieformulier in de bijlage hieronder. Naast uw persoonlijke gegevens en informatie over de de kandidaat vragen we u toe te lichten waarom deze wetenschapper in aanmerking komt voor de medaille. Stuur uw voordracht, eventueel met ondersteunende brieven, uiterlijk vrijdag 27 juni 2025, 09.00 uur naar prof. dr. Wim van den Doel, Dean van Leiden-Delft-Erasmus Universities via h.w.vandendoel-1@tudelft.nl.
De Bosscha Medaille zal waarschijnlijk in het najaar van 2025 in Indonesië worden uitgereikt tijdens het jaarlijkse evenement de Week van het Indonesisch Nederlands Onderwijs en Onderzoek (WINNER).