Hoe breng je de dynamiek en actuele en toekomstige maatschappelijke vraagstukken van Afrika over op een breder publiek? Studenten van de Leiden-Delft-Erasmus minor African Dynamics 2024-2025 volgden een Academic Podcast Workshop in de studio van de Humanities Hub van de Universiteit Leiden.
Geen vrijblijvende activiteit voor de minor-studenten want als onderdeel van een cursusopdracht droeg het bij aan hun eindcijfer. Het resultaat is een podcast serie van hoge kwaliteit.
Complexe wereldwijde uitdagingen aanpakken
Voor de opdrachten van dit jaar onderzochten de derdejaars bachelor-studenten het belang van interdisciplinaire benaderingen bij het aanpakken van complexe wereldwijde uitdagingen, specifiek toegepast op Afrika.
De minor-studenten nemen de luisteraars mee langs diverse onderwerpen, veel gerelateerd aan sustainable development goals en de grote uitdagingen voor Afrika als snel groeiend continent. Ze geven uitleg over theorie, cijfers, dilemma's en gaan met elkaar in gesprek. Het plezier spat ervan af doordat de studenten uit verschillende studierichtingen met elkaar praten. Die ervaring is belangrijk voor als zij later in teams werken aan oplossingen waarbij verschillende disciplines relevant zijn.
'De verwachting is dat de bevolking van Afrika zal verdubbelen in 25 jaar'
Zo maakten Madelief Brood, student Civiele Techniek aan de TU Delft, en Marissa Claasen, student Psychologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, samen de podcast over de snelle bevolkingsgroei in Afrika: 'De verwachting is dat de bevolking van Afrika zal verdubbelen in 25 jaar. Van 1,2 miljard mensen in 2025 naar 2,5 miljard in 2050. Wat betekent dat voor o.a. infrastructuur, onderwijs en werkgelegenheid? Zestig procent van de bevoling is onder de 25, dat geeft enorme kansen voor economische groei en ontwikkeling.' Luister hier naar de podcast van Madelief en Marissa
Hieronder vindt u het overzicht van alle podcasts van de studenten van de minor African Dynamics, nu te beluisteren op SoundCloud
Academische podcasts: voor wie en waarom?
De studenten onderzochten ook de unieke aspecten van academische podcasts en hoe ze verschillen van andere formats. Vooral de doelgroep maakt het verschil: studenten, onderzoekers, docenten en andere professionals die op zoek zijn naar kennis uit wetenschappelijke bronnen.
Iris de Koning, student Liberal Arts & Sciences van de Erasmus Universiteit Rotterdam: 'Ik vond de podcastworkshop heel informatief. Het werken met de studio-apparatuur was een hoogtepunt. Het hielp me om vertrouwd te raken met de software en de ervaring van het werken in een professionele studio-omgeving.'

De minor African Dynamics gaat in september 2025 weer van start met een groep studenten en docenten van alle drie de universiteiten. Lees meer over deze minor.