Technische oplossingen voor de klimaatverandering worden in hoog tempo ontwikkeld. Maar zijn die oplossingen ook rechtvaardig? Rijke mensen kunnen zich beter verweren tegen klimaatverandering dan arme mensen, dat verschil is er niet alleen op wereldschaal tussen Noord en Zuid maar ook binnen een stad als Den Haag. Daarover gaat het afstudeer lab Climate Justice.
Een groep van acht studenten van de universiteiten van Leiden, Delft en Erasmus presenteerden dit voorjaar een manifest over klimaatrechtvaardigheid. Zij studeerden vanuit verschillende studierichtingen af in het Leiden-Delft-Erasmus thesis lab Climate Justice in Den Haag.
Iedere student deed weliswaar zijn of haar eigen onderzoeksproject, maar er was veel uitwisseling via lezingen en workshops en de verschillende inzichten werden door de studenten gebundeld in onderstaand manifest.
In het manifest wordt benadrukt dat de klimaatcrisis niet alleen een ecologische, technologische of economische crisis is, maar ook een sociale crisis.
De betrokken afstudeerders deden onderzoek naar :
- Wisse Herder: The Local faces of the Global Energy Transition
- Myant Khant: Moving with Degrowth: A Just Sustainable Mobility Paradigm for the Hague by Phone
- Charlotte Purzel: The Role of the Foreign Language Effect in Inclusive Climate Communication
- Tomas Ter Reehorst: Governing Justice: Analysing Urban Heat Adaptation and Climate Equity in The Hague
- Diona Shen: Distributive Justice of Subsidies on Residential Green Stormwater Infrastructure: A Case Study of The Hague
- Yazhini Sivaram: Barriers for Undocumented Communities in Accessing Public Healthcare Services: Multiple Stakeholder Perspectives Approach
- Achraf Taouil: A Just Heat Transition in the Hague
- Rizkika Zulhijjiani: Social Capital within Segregated Neighborhoods: A Climate Transition in Schilderswijk
De Gemeente Den Haag en het Leiden-Delft-Erasmus Centre for Sustainability werkten van februari tot juli 2025 samen in dit thesislab. Shivant Jhagroe (Universiteit Leiden), Saskia Ruijsink (Technische Universiteit Delft) coördineerden dit proces en Anne Koster (Gemeente Den Haag) legde verbindingen met haar collega's en met actuele klimaatrechtvaardigheidsopgaven in Den Haag.