Studenten brengen duurzame luchtvaart in beweging bij het Green Skies Thesis Lab

Op woensdag 2 juli vond de laatste sessie van het Green Skies Thesis Lab plaats bij The Field in Leiden, als hoogtepunt van een intensief interdisciplinair traject gericht op duurzame luchtvaart. In deze vierde editie bracht het Thesis Lab 16 studenten van de LDE universiteiten en Hogeschool InHolland samen. De studenten brachten inzichten vanuit acht verschillende disciplines met zich mee en werkten samen met drie prominente case holders uit de sector - Netherlands Aerospace Center (NLR), Collins Aerospace en de stichting AETHOS - om oplossingen te vinden voor het verkleinen van de ecologische voetafdruk van de luchtvaartindustrie.

green skies

Hoe kan duurzame luchtvaart economisch haalbaar worden gemaakt? Welke innovaties zijn het meest dringend nodig? Hoe kunnen we consumenten betrekken bij groene initiatieven? En hoe vermijd je de valkuil van greenwashing? Van februari tot juni werkten de studenten aan uitdagingen uit de praktijk en onderzochten ze onderwerpen variërend van milieubeoordelingen van luchthavens tot gesloten toeleveringsketens van vliegtuigmaterialen, de herverwerking van vliegtuigmaterialen en de betrokkenheid van consumenten. Hun individuele en interdisciplinaire bevindingen werden gedeeld door middel van presentaties en posters op het eindevenement van het Lab: “Duurzaamheid in de luchtvaart is een complexe, systemische kwestie die vraagt om transparantie, sectoroverschrijdende samenwerking en een sterkere band tussen de academische wereld en de sector”, aldus Matthew Ruijter (student Lab).

 Duurzaamheid in de luchtvaart is een complexe, systemische kwestie die vraagt om transparantie, sectoroverschrijdende samenwerking en een sterkere band tussen de academische wereld en de sector.'

green skies

Tijdens een inspirerend panelgesprek wisselden experts uit de sector en studenten gedurfde ideeën uit over het verduurzamen van de luchtvaart. “Duurzame oplossingen kunnen nieuwe uitdagingen creëren,” zei Daniël Kan (NLR). “Het is essentieel om een holistische kijk te hebben.” Roelof Vos (AETHOS) benadrukte de noodzaak van overheidsmaatregelen: “Beleidsgestuurde stimuleringsmaatregelen zijn essentieel om duurzame opties economisch haalbaar te maken”, terwijl de studenten aandrongen op een mentaliteitsverandering. “Bedrijven moeten niet wachten - ze moeten de voortrekker zijn van innovatie,” betoogde Julia (Lab-student). Izabela (Lab-student) voegde daaraan toe: “Echte verandering vereist een opoffering. Daarmoest moeten we de consument bewust maken van oplossingen zoals Sustainable Aviation Fuel.”

  Er is nog veel te doen. Maar de studenten hebben ons inspiratie gegeven voor onze strategie voor de toekomst.'

Al met al was het een zeer leerzame middag waaruit bleek dat iedereen het belang van verandering in de sector inziet. Zoals Agata Zarnowska (Collins Aerospace) aangaf: "Er is nog veel te doen. Maar de studenten hebben ons inspiratie gegeven voor onze strategie voor de toekomst."

green skies

Een kijkje in het Green Skies Thesis Lab: de studenten aan het woord

Het Green Skies Thesis Lab bracht studenten met verschillende academische achtergronden samen om de uitdagingen van duurzame luchtvaart aan te gaan. We spraken met drie deelnemers - Suraj, Izabela en Matthew - over hun ervaringen, de lessen die ze hebben geleerd en hoe het Lab hun kijk op de toekomst heeft gevormd.

Suraj

Suraj Bhageloe (Hogeschool InHolland) 

Suraj waardeerde de praktische ondersteuning die hij van het partnerbedrijf kreeg tijdens zijn onderzoek: “Ik kon altijd bij ze terecht als ik vast zat,” zei hij. “Ze waren heel open en brachten me zelfs in contact met andere bedrijven en experts die me konden helpen.” Met een achtergrond in luchtvaarttechniek vond hij de samenwerking met de andere Lab-studenten interessant, die bijvoorbeeld een achtergrond in rechten hadden, waardoor hij een bredere kijk op duurzaamheid kreeg. “Het liet me anders denken over de problemen waar we in de luchtvaart mee te maken hebben”, zegt Suraj. “Het lab heeft me echt gestimuleerd om serieuzer na te denken over duurzaamheid in mijn toekomstige carrière.”

IzabelaIzabela Klus (Erasmus Universiteit Rotterdam) 

Met haar achtergrond in Global Business en Sustainability vond Izabela de interdisciplinaire aanpak van het Lab bijzonder verrijkend. Het Lab hielp haar om de technische uitdagingen van een duurzamere luchtvaart te begrijpen. “We leren altijd van elkaar,” zei ze. “Iedereen ziet hetzelfde probleem vanuit een andere invalshoek en dat is heel waardevol.” Izabela voelt zich nu gedreven om in de toekomst mogelijk in de luchtvaartindustrie te gaan werken, iets wat ze eerder niet had overwogen. “Nu weet ik dat er veel mogelijkheden zijn om een duurzame toekomst te creëren.”

MatthewMatthew de Ruijter (TU Delft & Universiteit Leiden) 

Voor Matthew bood het Thesis Lab een kans om zich te verdiepen in een vakgebied waar hij gepassioneerd over is, en ervaring op kon doen in de sector. “Werken aan echte casussen was een groot hoogtepunt,” zei hij. “Het was geweldig om de perspectieven van andere studenten te horen en samen te werken aan iets waar we allemaal om gaven.” Hij gelooft dat de inzichten en connecties die hij heeft opgedaan een grote rol zullen spelen bij het vormgeven van zijn toekomstige carrière.

Volgend artikel