Van kas tot kennis: Thesis Lab 'Energie in de Tuinbouw'

Het gebruik van energie is een belangrijk aandachtspunt in de glastuinbouw. Onlangs stelde de president van De Nederlandsche Bank, Klaas Knot, voor om de productie van kasbloemen helemaal af te bouwen vanwege het gebruik van schaarse energie. Maar welke gevolgen heeft dat, voor wie? Vorige week presenteerden studenten van het Leiden-Delft-Erasmus afstudeerlab (Thesis Lab) 'Energie in de Tuinbouw' hun bevindingen.

Photo by Markus Spiske on Unsplash
Photo by Markus Spiske on Unsplash

Vanuit verschillende studierichtingen werkten ze samen aan de vragen: Hoe kan de glastuinbouw haar energieverbruik verminderen? Wat zijn toekomstige alternatieve energieoplossingen? En welke wegen zullen naar zo'n toekomst leiden? 

De afstudeerders werkten aan hun eigen individuele scriptie en volgden tegelijkertijd een intensief, interdisciplinair programma. Daarbij leerden ze veel over de praktijk, met locatiebezoeken, discussies, workshops en rondetafelgesprekken, om zoveel mogelijk verschillende aspecten van dit onderwerp te begrijpen.

Bekijk de presentatie hier!

Telen voor een duurzame toekomst

Er was veel aandacht voor de beslissingsprocessen van telers voor een duurzamere toekomst. Ook kwamen methodieken aan de orde zoals individuele versus collectieve besluitvorming en intuïtieve versus datagestuurde besluitvorming. Ook verschillende soorten telers werden in kaart gebracht op basis van hun besluitvormingsstijl. 

Twee van de studenten deden levenscyclusanalyses (LCA's) van tomatengewassen en biologische versus traditionele meststoffen. Na elk van de presentaties ontstonden discussies, passend bij de vele dilemma’s van verduurzaming.

Warmtekrachtkoppelingsinstallaties

Yashar Ghiassi, academisch coördinator van dit afstudeer lab, presenteerde een alternatief voor de huidige rol van de tuinbouwsector bij het stabiliseren van het nationale elektriciteitsnet door middel van WKK's (Warmtekrachtkoppelingsinstallaties), in de vorm van actief vraagmanagement. Het delen van kosten, risico's, kennis en data is volgens hem essentieel in de transitie naar een nieuw, duurzamer energiesysteem voor de sector.

De wisselwerking tussen de verschillende studierichtingen van de studenten van de Universiteit Leiden, TU delft en Erasmus Universiteit Rotterdam en het afwegen van de belangen van de sector en de samenleving in brede zin levert veel inzichten op. De thesis labs over verduurzaming komen voort uit het LDE Centre for Sustainability. Inmiddels zijn er op diverse onderwerpen thesis labs waarin studenten vanuit de drie universiteiten samen aan de slag gaan met cases van opdrachtgevers.

Bekijk de LDE Centre for Sustainability Thesis Labs

De universiteiten danken de partners voor het mede mogelijk maken van dit afstudeer lab: Glastuinbouw Nederland, World Horti Center, Hogeschool Inholland, Tomatoworld, Vivent Biosignals en Eric Poot VB.  

Meer informatie vindt u op:
Thesis Lab 2024-2025: The Future of Energy in Horticulture
Presentation thesis lab Future of Energy in Horticulture
Centre for Sustainability: sustainable-horticulture

Volgend artikel