Duurzaamheid brouwen: studenten innoveren theeverwerking met biomassavergassers in Vietnam

teafield in Vietnam

Van academische theorie naar praktische toepassing: Studenten van de minor Frugal Innovation for Sustainable Global Development, pasten hun kennis toe in een project over theeverwerking in Vietnam, gericht op duurzaamheid en gezondheid.

De minor Frugal Innovation is een samenwerking van de Universiteit Leiden, TU Delft en Erasmus Universiteit Rotterdam. De studenten komen daardoor uit verschillende studierichtingen en leren mede van elkaars kennis en methoden. 

Holly Nagle, Maarten de Vries, Chiara Heemskerk en Benjamin Esquivel gingen voor hun project naar Vietnam. Samen met het Center for Creativity and Sustainability (CCS), EBG Science and Technology Company en Stichting Diyalo werkten ze aan het project “Biomass Gasifiers for Green Tea and Black Tea Processing”. 

De traditionele methode van theeverwerking is gebaseerd op brandhout als brandstof

Het doel van het project is het ontwerpen en op de markt brengen van biomassavergassingsinstallaties voor de verwerking van thee. De traditionele methode van theeverwerking is gebaseerd op brandhout als brandstof, waarvoor aanzienlijk grotere hoeveelheden nodig zijn dan voor landbouwresidu, en wat aanzienlijk bijdraagt aan milieuvervuiling en gezondheidsrisico's voor fabrieksarbeiders.

Door over te stappen op biomassavergassing, waarbij landbouwafval wordt gebruikt om warmte te produceren voor het drogen van de theebladeren, wordt beoogd bij te dragen aan een betere gezondheid van de werknemers en een schoner, duurzamer milieu.

Kleine en middelgrote fabrieken in het noorden van Vietnam

De machines zijn al in gebruik genomen door enkele fabrieken en huishoudelijke bedrijven in het noorden van Vietnam. De voornaamste begunstigden van de theeverwerkingsmachines zijn kleine en middelgrote fabrieken in het noorden van Vietnam, waarvan er veel in familiebezit zijn en beheerd worden.

De studenten werken momenteel aan:

  • Het herontwerpen van vergassers voor verbeterde efficiëntie en publieke perceptie
  • Het ontwikkelen van effectieve communicatiestrategieën over de voordelen voor het milieu en de maatschappij
  • Identificeren van potentiële partners voor toepassing op grotere schaal

De verwachte resultaten omvatten, maar zijn niet beperkt tot, een nieuw ontwerp voor vergassers, een gebruiksvriendelijk boekje waarin de vergassers voor de verwerking van groene thee en zwarte thee worden geïntroduceerd, en verbeterde website-inhoud met foto's en video's van hoge kwaliteit.

Zuinige innovatie: -het ontwikkelen van praktische, lokaal aangepaste oplossingen

In de kern belichaamt dit project de principes van zuinige innovatie - het ontwikkelen van praktische, lokaal aangepaste oplossingen door gebruik te maken van landbouwafval als brandstof voor biomassavergassingsinstallaties. Door af te stappen van brandhout wordt niet alleen de impact op het milieu verkleind, maar wordt ook de gezondheid van de werknemers verbeterd, en al met al een duurzamer en efficiënter alternatief geboden.

go frugalNieuwsgierig naar de resultaten van dit project? Volg de studenten op Instagram via Go Frugal Students.

 

Meer informatie vindt u op:
GoFrugal Students
LDE Minor: Frugal Innovation for Sustainable Global Development
International Centre for Frugal Innovation on YouTube

Volgend artikel