Rijst telen in het Groene Hart? Lees het in deze studenten white paper

elina sozonova
Beeld: Pexels/Elina Sazonova

In het Leiden-Delft-Erasmus Thesis Lab Groener Hart hebben tien studenten van de universiteiten van Delft, Rotterdam en Leiden met een ‘realistisch optimistische’ blik onderzoek gedaan naar de toekomst van het Groene Hart. Met als uitdagende vraag: Hoe kan het Groene Hart richting het jaar 2100 uitgroeien tot een welvarende economische en ecologische biodiversiteits 'hotspot' in de Randstad?

Wetenschappelijke conclusies over klimaat en biodiversiteit zijn vaak niet vrolijk stemmend. Om toch gemotiveerd te blijven voor constructieve oplossingen werd in het Thesis Lab Een Groener Hart met een positieve houding naar de toekomst gekeken. 

Realistisch a.d.h.v. de wetenschappelijke feiten over de gevolgen van onze huidige manier van produceren en consumeren én optimistisch dat we gezamenlijk oplossingen kunnen vinden voor nieuwe, toekomstbestendige manieren van leven. 

martijne

Groene Hart: ideaal voorbeeldgebied

De afstudeerders deden in de eerste helft van 2025 onderzoek naar de toekomst van het Groene Hart. O.l.v. Joran Lammers, promovendus bij het Centrum voor Milieuwetenschapen in Leiden, is dit onderzoek samengebracht in de whitepaper. 

Klimaatverandering en biodiversiteitsverlies vragen wereldwijd om een verandering in de manier waarop we onze omgeving gebruiken en organiseren. Dat geldt zeker ook in het Groene Hart, dat in de nabijheid van de Zuid-Hollandse universiteiten een ideaal voorbeeldgebied is om na te denken over mogelijke en wenselijke oplossingen. 

> Telen we straks rijst tussen Utrecht en Gouda vanwege de hogere grondwaterstand? Lees ook dit nieuwsartikel in het AD 

Biodiversiteitshotspot van de Randstad

In het Thesis Lab stond de vraag centraal: Hoe kan het Groene Hart richting het jaar 2100 uitgroeien tot een welvarende economische en ecologische biodiversiteitshotspot in de Randstad, en daarmee bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke opgaven zoals klimaatneutraliteit en klimaatbestendigheid, meer biodiversiteit, voedselzekerheid, een duurzame economie, een rechtvaardige transitie, en de kwaliteit van water en bodem? 

In het Polderlab leerden de studenten experimentele teelten kennen en dachten ze na over toekomstige toepassing. Met klimaatverandering en biodiversiteitsverlies als meest richtinggevende ontwikkelingen richtten ze hun blik op het jaar 2100. Dat gaf ruimte om te experimenteren met innovatieve ideeën en mogelijkheden, en niet te blijven steken in hedendaagse obstakels die bij de ontwikkeling van een gebied horen. 

thesis lab groener hart

Studenten uit verschillende studierichtingen

Met een achtergrond in vijf verschillende studierichtingen vanuit de Universiteit Leiden, TU delft en Erasmus Universiteit Rotterdam — Governance of Sustainability, Industrial Ecology, Biologie, Metropolitan Analysis, Design & Engineering en Global Business and Sustainability — hebben ze diverse perspectieven samengebracht.

Benieuwd welke ideeën en oplossingen de studenten hebben bedacht voor het Groene Hart? Download hier de whitepaper!

Download whitepaper

Meer informatie vindt u op:
Leiden-Delft-Erasmus Climate and Biodiversity Program
Leiden-Delft-Erasmus Centre for Sustainability

Volgend artikel