LEaDing Fellows: Internationaal talent kiest voor samenwerkende universiteiten en medische centra in Zuid-Holland

Hoe trek je internationaal wetenschappelijk talent naar de regio Zuid-Holland? Door samen te werken en een interessant pakket te bieden. De Universiteit Leiden, TU Delft, Erasmus Universiteit Rotterdam en het Leids Universitair Medisch Centrum en Erasmus MC doen dit sinds een aantal jaren via het LEaDing Fellows postdoc-programma, mede-gefinancierd door de EU.

Maak kennis met Hilary, Eduard, Zhanar, Zoltan en Jyaysi, 5 van de inmiddels al 90 LEaDing Fellows, en lees over over hun onderzoek, carrière en het leven in Nederland.

Hilary Barrett

Hybride scanners voor het voorkomen van hart- en vaatziekten.

'Ik ben opgeleid als biomedisch ingenieur en heb een grote belangstelling voor innovatieve technologieën' zegt de Ierse dr. Hilary Barrett. Bij de afdeling Cardiologie van het Erasmus MC werkt zij aan hybride scanners. 'Hier in het Erasmus MC krijg ik de kans om nieuwe technische vaardigheden te ontwikkelen en samen te werken met experts binnen twee specialistische onderzoeksgebieden: beeld-gebaseerde biomechanica en nucleaire beeldvorming'. In Ierland promoveerde Hilary op de karakterisering van weefsel met een cardiovasculaire aandoening. Waarom ze voor Rotterdam koos? ‘De combinatie van een medische opleiding, onderzoeksafdelingen en een ziekenhuis, allemaal onder 1 dak, is vrij uniek. Daarnaast is het leuke aan wonen in Nederland dat je hier overal naartoe kunt fietsen.Lees het hele interview met Hilary hier.

Eduard Fosch

De juridische implicaties van robots

De Spaanse Dr. Eduard Fosch is een nieuwgierige rechtsgeleerde met een grote interesse in robots en daarom goed op zijn plek bij het eLaw - Centrum voor Recht en Digitale Technologie van de Universiteit Leiden. Waar gaat zijn onderzoek als LEaDing Fellow over? 'Ik bekijk de juridische implicaties van robots en kunstmatige intelligentie in de gezondheidszorg. Denk aan operatie-, revalidatie- en zorgrobots maar ook aan exoskeletten en robots voor cognitieve gedragstherapie bij autisme of hersenletsel.’ Samen met het Robotics Institute van de TU Delft doet hij er alles aan om op de hoogte te blijven van de nieuwste technische innovaties. Lees het hele interview met Eduard hier.

Zhanar AbilEiwtitten en de oorsprong van het leven

Niets minder dan de oorsprong van het leven: dat onderzoekt dr. Zhanar Abil. Op 20-jarige leeftijd vertrok ze uit Kazachstan om te gaan promoveren in de VS. Het LEaDing Fellows postdocprogramma haalde haar naar Nederland om onderzoek te gaan doen bij Bionanoscience aan de TU Delft. ‘De vraag hoe het leven is ontstaan is onlosmakelijk verbonden met de vraag wat de aard van het leven zelf is, en de aard van de basiseenheid ervan, de cel. Vanuit ons lab bestuderen we dit door liposomen te bouwen en het gedrag ervan te bestuderen.' Wat trok haar naar Nederland? 'Ik was bekend met het lab van prof. Christophe Danelon, bij Bionanoscience TU Delft, en wist dat hij onderzoek doet naar de oorsprong van het leven. Binnen zijn team werk ik nu aan een synthetisch celmodel dat kan evolueren’. Lees het hele interview met Zhanar hier.

Zoltan DujisinCommunisme en het collectief geheugen

Dr. Zoltan Dujisin werkte in een eerder leven als politiek journalist, wat goed van pas komt bij zijn huidige onderzoeksproject over beeldvorming en het communisme aan de Erasmus School of History, Culture and Communication. Opgegroeid in Italië, met zijn Chileense vader en Hongaarse moeder, vertrok hij na zijn studie in Frankrijk voor promotieonderzoek naar de VS. Zoltan is dus met recht een internationale postdoc te noemen en zegt daarover: ‘De academische markt wordt steeds internationaler en dat is een goede ontwikkeling in mijn ogen. Iedereen heeft er baat bij als buitenlandse wetenschappers nieuwe inzichten meebrengen en nieuwe methoden introduceren.’ Lees het hele interview met Zoltan hier.

jyaysi DesaiHet mechanisme van witte bloedlichaampjes

'In de loop der jaren ben ik geïnteresseerd geraakt in de vraag waarom bij auto-immuunziekten onze eigen witte bloedcellen soms ons eigen lichaam aanvallen en beschadigen' zegt dr. Jyaysi Desai, postdoc bij de afdeling Reumatologie van het Leids Universitair Medisch Centrum. Na haar studie in Ahmedabad, India en Londen en promotie in de immunologie (Cum Laude) in Munchen kwam zij als fellow naar Nederland. Wat trok haar aan? 'Een van de redenen waarom ik bij het LUMC wilde werken was dat het wereldwijd bekend staat om zijn wetenschappelijke output. Daarnaast is het interessant dat je hier als onderzoeker in een klinische setting kunt werken: dat wil zeggen in een omgeving van artsen en patiënten een multidisciplinair onderzoek kunt uitvoeren.' Lees het hele interview met Jyaysi hier en bekijk op YouTube hoe zij met een dans haar onderzoek naar witte bloedlichaampjes uitlegt.


Internationaal wetenschappelijk talent van belang voor economische ontwikkeling van Zuid-Holland

Het LEaDing Fellows-programma (deels gefinancierd door de EU vanuit het Marie Sklodowska Curie COFUND-programma) biedt in totaal 90 postdocs, verdeeld over 3 opeenvolgende calls, een aanstelling voor 2 jaar bij één van de LDE-instellingen of medische centra. Het programma draagt bij aan de carrièreontwikkeling van pas gepromoveerden door mogelijkheden te bieden voor internationaal, sector-overstijgend en interdisciplinair onderzoek. Het stimuleert ook regionale en internationale netwerken tussen (niet) academische instituten en het bedrijfsleven. En daarmee draagt het bij aan de economische ontwikkeling en concurrentiepositie van Zuid-Holland.

Expertise, nieuwe methoden en contacten wereldwijd
‘Het binnenhalen van wetenschappelijk talent is cruciaal voor de universiteiten. Ik ken geen goede onderzoeksgroep meer zonder internationale postdocs. Het gaat niet alleen om hun unieke expertise en de bijdrage aan onze wetenschappen. Zij brengen ook nieuwe methodes en zienswijzen mee en, heel belangrijk, contacten van andere instituten wereldwijd.' Pancras HogendoornAan het woord is prof.dr. Pancras Hogendoorn, lid van de Raad van Bestuur en decaan van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en tevens lid van de Economic Board Zuid-Holland. 'Ook vanuit de Economic Board Zuid-Holland juichen we de komst van internationale postdocs toe. Want die smeltkroes van internationale onderzoekers is verbonden met de zogenaamde spinouts, bedrijven die voortkomen uit wetenschappelijke vindingen.' Lees het hele interview met Pancras hier

Meer informatie vindt u op:
LEaDing Fellows postdoc-programme

Volgend artikel