Algoritme helpt ontwerpteams effectiever samenwerken

TU Delft | Computerwetenschapper Catharine Oertel, Designing Intelligence Lab

oertelComputerwetenschapper Catharine Oertel onderzoekt hoe een kunstmatig systeem, misschien een robot, een team kan versterken. 'Het moet horen wat er gezegd wordt, alleen onthouden wat belangrijk is, zien hoe mensen bewegen en waar ze naar kijken. Het moet relevante scenario's kennen en alle belangrijke sociale en cognitieve processen in een team daaraan toetsen. Uiteindelijk moet het de samenwerking op een prettige manier bijsturen.'

Dat is nogal wat. Oertel: 'Zo'n interactie met meerdere mensen tegelijk en over langere tijd, dat is onze heilige graal.' Ze kwam naar Delft om de komende vijf jaar verder te komen met haar zoektocht door die toe te spitsen op de wereld van het industrieel ontwerp. Was het vroeger genoeg om het best gestroomlijnde vliegtuig te ontwerpen voor de beste prijs, nu wil je ook rekening houden met bijvoorbeeld de arbeidsomstandigheden bij het winnen van de grondstoffen en de mogelijkheid dat die grondstoffen schaars worden.

   We voegen een een real-time visueel analytisch systeem toe aan de AI-toolkit, voor onder andere design-teams.'

Hoe designers denken

De sterke reputaties van de TU Delft op het gebied van industrieel ontwerp en kunstmatige intelligentie komen bij elkaar in het Designing Intelligence Lab, een van de TU Delft AI-labs die de universiteit momenteel opstart. Elk AI-lab in Delft heeft twee principal investigators, bij het Designing Intelligence Lab werkt Oertel samen met Senthil Chandrasegaran; vijf jaar lang gaan zij met vier promovendi aan de slag.

Oertel verwacht niet dat er over vijf jaar een kant en klaar systeem is dat ontwerpteams vleugels geeft. 'Ik denk dat we belangrijke stappen zetten in de richting van een real-time visueel analytisch systeem dat een waardevolle toevoeging is in de AI-toolkit die design-teams, maar ook andere teams kunnen gebruiken.'

Catharine Oertel received her PhD in 2017 from the Royal Institute of Technology (KTH), Sweden. After completing her postdoctoral position at École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL), Switzerland, she joined TU Delft in August 2019 as an assistant professor.

Her research interest lies on understanding and modeling human interaction to build socially aware conversational agents able to engage with people in a human-like manner. She uses multi-modal social signal processing to estimate conversational dynamics and generate attentive and affective dialogue behaviours in the agent or robot. Much of her research has also focused on modeling interaction with and in groups, either in the context of unconstrained or “in the wild” social talk.

catharine oertel