getty via TU Delft
Responsible Innovation
een multidisciplinaire Leiden-Delft-Erasmus minor

Biotechnologie, artificial intelligence, zonne-energie: allemaal innovaties waarbij ethische vragen gesteld kunnen worden. Voor wie is de innovatie en wat zijn de externe effecten? Dat gaat over meer dan alleen duurzaamheid. In de minor Responsible Innovation maak je kennis met de technische, bestuurlijke en sociaal-economische principes die ten grondslag liggen aan innovatie. Docenten van de Universiteit Leiden, TU Delft en Erasmus Universiteit Rotterdam leren je vanuit verschillende vakgebieden naar dit onderwerp te kijken. 

Leiden-Delft-Erasmus minoren zijn multidisciplinair en toegankelijk voor alle studenten van de Universiteit Leiden, TU Delft en Erasmus Universiteit Rotterdam.

responsible innovationVoorbeeldcases van de minor Responsible Innovation:

  • Het klimaateffect van innovaties zoals zonnecellen
  • Hoe AI ons begrip van onszelf en onze samenlevingen beïnvloedt
  • De gevolgen van de aanleg van de Tweede Maasvlakte
  • De mogelijkheden en ethische vragen t.a.v. whole genome sequencing

Deze minor is een samenwerking van de Universiteit Leiden, TU Delft en Erasmus Universiteit Rotterdam en is toegankelijk voor alle bachelor-studenten van deze universiteiten. 

Dit zijn de redenen om te kiezen voor een Leiden-Delft-Erasmus minor:

1. Je krijgt multidisciplinair onderwijs van drie topuniversiteiten.
LDE2. Je leert over urgente maatschappelijke vraagstukken en nieuwe oplossingsrichtingen.
3. Je ontmoet studenten en docenten vanuit verschillende studierichtingen.
4. Je werkt aan cases van bedrijven, overheden en NGO's.
5. Je bouwt een netwerk op in Leiden, Den Haag, Delft en Rotterdam.

> Nieuwsgierig? Alle Leiden-Delft-Erasmus minoren vind je hier

  • Toegangseisen: Deze minor staat open voor alle studenten van de Universiteit Leiden, TU Delft en Erasmus Universiteit Rotterdam. Er is geen speciale voorkennis vereist.
  • Aantal plaatsen: Leiden-Delft-Erasmus-minoren variëren in groepsgrootte, tussen de 40 en 90 studenten. Er zijn gereserveerde plaatsen per universiteit, zodat er een gelijkmatige verdeling is vanuit de verschillende studierichtingen.
  • Taal: De voertaal voor alle Leiden-Delft-Erasmus-minoren is Engels.
  • EC: Alle minoren hebben een samenhangend programma van 30 EC. Het is mogelijk om alleen het eerste blok van 15 EC te volgen.  
  • Locatie: De colleges en werkgroepen vinden plaats in een of meerdere van deze steden: Leiden, Delft, Den Haag, Rotterdam. 
  • Aanmelding: Je meld je aan voor een Leiden-Delft-Erasmus minor via eduXchange.
  • Selectie: Sommige Leiden-Delft-Erasmus minoren zijn een selectie-minor waarvoor je een motivatiebrief moet schrijven. Let op de aanmelddatum.

Studentenervaringen:

Erasmus student Luc Stoppelenburg volgde deze minor in 2023: ‘Deze minor heeft mijn blik op meerdere manieren verbreed. De interactie tussen verschillende studies en steden was voor mij zeer waardevol en bovendien ook heel erg leuk. De vrijheid en zelfstandigheid telden voor mij als grote pluspunten. Ik zou deze minor zeker aanraden, ook al denk je dat die misschien niet helemaal op je huidige bachelor zou aansluiten.’

TU Delft alumnus Evan Yap Peraza volgde deze minor: 'Docenten van verschillende universiteiten geven je de mogelijkheid om problemen vanuit verschillende gezichtspunten te bekijken, en ze dagen je uit met verschillende leermethoden. Dat geeft ons de mogelijkheid om vanuit een verantwoorde invalshoek nieuwe kennis te creëren.'

henk de vries rsmHenk de Vries, docent aan de Rotterdam School of Management, Erasmus University: ‘Een van de cases in deze minor gaat over het klimaateffect van ons computergebruik. Dat is groter dan je denkt. De vraag aan de studenten is hoe ze gebruikers hiervan bewust kunnen maken, door niet alleen feitelijke informatie te verschaffen, maar de impact ook beleefbaar te maken – in dat laatste ligt de innovatie.'  Lees meer

Lotte Pet'De studenten komen van een breed scala aan opleidingen zoals bedrijfskunde, international studies, archeologie, civiele techniek, geschiedenis, nanotechnologie en technische bestuurskunde.' - Lotte Pet

Lotte Pet, coördinator van de minor Responsible Innovation, Universiteit Leiden, vult aan: 'De docenten van de minor Responsible Innovation komen van alle drie de LDE-universiteiten. De studenten komen uit verschillende opleidingen, zoals bedrijfskunde, international studies, archeologie, civiele techniek, geschiedenis, nanotechnologie, technische bestuurskunde.' Lees meer
 

eduXchange