Voor 88 studenten Klinische Technologie stond 27 juni al geruime tijd omcirkeld in hun agenda: de datum van de eindpresentatie van hun studie. Twee studententeams wisten er een Medical Delta KTO-WOW! Award mee te winnen.
Klinische Technologie is een gezamenlijke opleiding van de TU Delft, Erasmus MC en het LUMC en heeft vanaf de oprichting in 2014 een sterke connectie met Medical Delta. Studenten worden opgeleid tot ‘klinisch technoloog’, een beroepsgroep waarin geneeskunde en technologie samenkomen.
Op het jaarlijkse KTO-Symposium presenteren laatstejaarsstudenten van de bacheloropleiding Klinische Technologie hun afstudeeronderzoek (het ‘KTO’: Klinisch Technologisch Onderzoek). De studenten krijgen hun eindcijfer te horen; de presentaties worden door een jury beoordeeld. De beste presentaties worden beloond met een award. “Een sterke lichting,” zo typeerde coördinator van de eindprojecten Klinische Technologie dr. ir. Arjo Loeve de groep afstudeerders van dit jaar.
Detectiesysteem voor ‘extravasatie’
Bij het toedienen van intraveneuze geneesmiddelen bij chemotherapie, kan het gebeuren dat het geneesmiddel buiten het bloedvat loopt. Een van de winnende studententeams onderzocht een manier om deze zogeheten ‘extravasatie’ snel te detecteren. Het is belangrijk dat dit snel wordt opgemerkt, want complicaties variëren van lichte pijn tot zwellingen, ernstige weefselschade of, in zeldzame gevallen, zelfs overlijden.
Het studententeam ontwikkelde een draagbaar detectiesysteem dat tijdig een extravasatie opmerkt. Er is nog veel onderzoek en doorontwikkeling nodig, maar de eerste bevindingen zijn een veelbelovende stap in de richting van klinische implementatie van geautomatiseerde extravasatiedetectie bij chemotherapie. Het team won er een Medical Delta KTO WOW! Award mee.