getty via TU Delft
Responsible Innovation
een multidisciplinaire Leiden-Delft-Erasmus minor

Biotechnologie, artificial intelligence, zonne-energie: allemaal innovaties waarbij ethische vragen gesteld kunnen worden. Voor wie is de innovatie en wat zijn de externe effecten? Dat gaat over meer dan alleen duurzaamheid. In de minor Responsible Innovation maak je kennis met de technische, bestuurlijke en sociaal-economische principes die ten grondslag liggen aan innovatie. Docenten van de Universiteit Leiden, TU Delft en Erasmus Universiteit Rotterdam leren je vanuit verschillende vakgebieden naar dit onderwerp te kijken. 

Leiden-Delft-Erasmus minoren zijn multidisciplinair en toegankelijk voor alle studenten van de Universiteit Leiden, TU Delft en Erasmus Universiteit Rotterdam.

responsible innovationIn de minor Responsible Innovation leer je hoe verantwoorde innovatie kan worden gedefinieerd en geanalyseerd; hoe het kan worden uitgevoerd op het niveau van een projectteam, van een bedrijf en van een heel economisch systeem; hoe je kritisch en creatief kunt denken en onverantwoorde innovatie kunt vermijden. We gaan in op de uitdagingen en mogelijke oplossingen voor problemen zoals de toenemende algoritmisering van het leven, de beloften en risico's van biotechnologieën, 'green washing', ongelijkheid en een behoefte aan sterkere burgerparticipatie, energiecrisis en milieukwesties.

Werken aan een real-life innovatie casus

Het unieke onderdeel van de minor is de mogelijkheid om te werken aan een real-life innovatiescenario in samenwerking met een bedrijf, een NGO of een overheidsinstantie. Tot de huidige en voormalige partners van het programma behoren innovatiehubs PLNT (Leiden), Green Village (Delft), The WorldStartup (Den Haag), Gemeente Den Haag, stichting Hivos, RHIA (Rotterdam The Hague Innovation Airport), In4Art, DCHI (Dutch Coalition for Humanitarian Innovation). Gedurende het semester leer je samen met medestudenten hoe je het probleem op de juiste manier identificeert, hoe je mogelijke oplossingen ontwerpt en evalueert.

Profiteer van de gebundelde kennis en vaardigheden van LDE

In deze minor combineren we de unieke kennis en vaardigheden van de TU Delft, Leiden Universiteit en de Erasmus Universiteit Rotterdam, met docenten die afkomstig zijn uit Rechtsgeleerdheid, Management, Filosofie, Geesteswetenschappen, Natuurwetenschappen, en Veiligheid, Risico en Beveiliging. De studenten en docenten brengen hun eigen focus, expertise en perspectieven mee, wat bijdraagt aan een waardevolle en inspirerende sfeer van interdisciplinaire kennisuitwisseling. Door kennis te maken met verschillende standpunten, kennistradities en praktische methoden word je in staat gesteld om je eigen creatieve visies te ontwikkelen en bij te dragen aan sociale verandering en innovatie.

Of je jezelf nu ziet als een potentiële change agent of de wereld van verantwoorde innovatietheorieën en -praktijken wilt verkennen, deze minor is iets voor jou.

Dit zijn de redenen om te kiezen voor een Leiden-Delft-Erasmus minor:

1. Je krijgt multidisciplinair onderwijs van drie topuniversiteiten.
LDE2. Je leert over urgente maatschappelijke vraagstukken en nieuwe oplossingsrichtingen.
3. Je ontmoet studenten en docenten vanuit verschillende studierichtingen.
4. Je werkt aan cases van bedrijven, overheden en NGO's.
5. Je bouwt een netwerk op in Leiden, Den Haag, Delft en Rotterdam.

> Nieuwsgierig? Alle Leiden-Delft-Erasmus minoren vind je hier

  • Toegangseisen: Deze minor staat open voor alle studenten van de Universiteit Leiden, TU Delft en Erasmus Universiteit Rotterdam. Er is geen speciale voorkennis vereist.
  • Aantal plaatsen: Leiden-Delft-Erasmus-minoren variëren in groepsgrootte, tussen de 40 en 90 studenten. Er zijn gereserveerde plaatsen per universiteit, zodat er een gelijkmatige verdeling is vanuit de verschillende studierichtingen.
  • Taal: De voertaal voor alle Leiden-Delft-Erasmus-minoren is Engels.
  • EC: Alle minoren hebben een samenhangend programma van 30 EC. Het is mogelijk om alleen het eerste blok van 15 EC te volgen.  
  • Locatie: De colleges en werkgroepen vinden plaats in een of meerdere van deze steden: Leiden, Delft, Den Haag, Rotterdam. 
  • Aanmelding: Je meld je aan voor een Leiden-Delft-Erasmus minor via eduXchange.
  • Selectie: Sommige Leiden-Delft-Erasmus minoren zijn een selectie-minor waarvoor je een motivatiebrief moet schrijven. Let op de aanmelddatum.

Studentenervaringen:

studentenMariangeles Falero Cabrera, Leiden Universiteit, Politicologie: 'Door dit programma heb ik mijn vermogen aangescherpt om innovaties onder de loep te nemen en me af te vragen wie ze dienen en wat de gevolgen in bredere zin zijn. Het gaat niet alleen om duurzaamheid; het gaat erom dat onze vooruitgang bijdraagt aan een betere wereld voor iedereen. Door samen te werken met experts van de Universiteit Leiden, de TU Delft en de Erasmus Universiteit Rotterdam heb ik verschillende perspectieven omarmd en verantwoorde innovatie vanuit technische, bestuurlijke en sociaaleconomische invalshoeken leren begrijpen. Het hoogtepunt van deze minor was de kans om werkelijke innovatie-uitdagingen aan te gaan in samenwerking met het bedrijfsleven, NGO's en overheidsinstanties. Van het identificeren van problemen tot het ontwerpen en evalueren van oplossingen, heb ik uit eerste hand de kracht van verantwoorde innovatie in actie gezien. Door het combineren van de collectieve wijsheid van meerdere disciplines - recht, management, filosofie, menswetenschappen en meer - heeft deze minor mij in staat gesteld om kritisch en creatief te denken. Het gaat niet alleen om het leren van theorieën; het gaat erom dat je een katalysator voor positieve verandering wordt, die toegerust is om door de complexiteiten van onze moderne wereld te navigeren.'

Louis Taillandier, TU Delft, Aerospace Engineering: 'Deze minor heeft mijn fascinatie voor innovatie en technologie perfect gecombineerd met mijn ambitie om de wereld beter te maken. Door dit te doen in een diverse omgeving met studenten uit Leiden, Delft en Rotterdam heb ik mijn blik verruimd en mensen en ideeën leren kennen die ik anders nooit zou hebben gekend. Het was een inspirerende en verrijkende ervaring om in contact te komen met studenten en professoren die om de toekomst geven en om samen met hen te leren hoe je door middel van innovatie een verantwoorde toekomst kunt creëren. En we hebben ondertussen ook nog plezier gehad, het was een geweldige ervaring!'

Luc Stoppelenburg, Erasmus Universiteit Rotterdam, Sociologie: ‘Deze minor heeft mijn blik op meerdere manieren verbreed. De interactie tussen verschillende studies en steden was voor mij zeer waardevol en bovendien ook heel erg leuk. De vrijheid en zelfstandigheid telden voor mij als grote pluspunten. Ik zou deze minor zeker aanraden, ook al denk je dat die misschien niet helemaal op je huidige bachelor zou aansluiten.’

henk de vries rsmHenk de Vries, docent aan de Rotterdam School of Management, Erasmus University: ‘Een van de cases in deze minor gaat over het klimaateffect van ons computergebruik. Dat is groter dan je denkt. De vraag aan de studenten is hoe ze gebruikers hiervan bewust kunnen maken, door niet alleen feitelijke informatie te verschaffen, maar de impact ook beleefbaar te maken – in dat laatste ligt de innovatie.'  Lees meer

Lotte Pet'De studenten komen van een breed scala aan opleidingen zoals bedrijfskunde, international studies, archeologie, civiele techniek, geschiedenis, nanotechnologie en technische bestuurskunde.' - Lotte Pet

Lotte Pet, coördinator van de minor Responsible Innovation, Universiteit Leiden, vult aan: 'De docenten van de minor Responsible Innovation komen van alle drie de LDE-universiteiten. De studenten komen uit verschillende opleidingen, zoals bedrijfskunde, international studies, archeologie, civiele techniek, geschiedenis, nanotechnologie, technische bestuurskunde.' Lees meer
 

eduXchange