
De elf deelnemende studenten van het Thesis Lab Groene Zorg presenteerden de resultaten van hun interdisciplinaire werk aan dertig professionals. In drie rondes spraken ze met elkaar over het succesvol doorvoeren van vergroening op de werkvloer, het kopiëren van successen en transparantie in de samenwerking tussen zorgverzekeraars, producenten en zorginkopers.
De studenten komen van acht verschillende opleidingen van Leiden-Delft-Erasmus Universities en Hogeschool Leiden. Ze presenteerden inzichten over hoe je implementatie van vergroening op de werkvloer succesvol doorvoert - zoals het vervangen van een single use zuurstofsensor voor een hybride variant op de kinderafdeling van het Reinier de Graaf ziekenhuis, of het terugbrengen van medicijnverspilling bij Heelkunde in het Haga ziekenhuis.

'Wees niet bang om successen te kopiëren'
Het viel de studenten op dat er op veel plekken – afdelingen, ziekenhuizen – aan dezelfde duurzaamheidsvragen wordt gewerkt. Hun advies: ‘Wees niet bang om successen te kopiëren (‘proudly kopied’) en bespreek hoe je juist sámen duurzaamheid een stap verder kan brengen.’

Er zijn initiatieven en methodes, van regionaal tot Europees, om van te leren en je bij aan te sluiten – organiseer de uitwisseling hiervan effectiever met elkaar. Bijvoorbeeld door deel te nemen aan het FAIR initiatief om data Findable, Accessible, Interoperable and Reusable te maken, en zo minder energie te verbruiken met AI.
'Organiseer een leveranciersdag om de inkoopprocedure te vergroenen'
Uiteraard gaat duurzaamheid verder dan alleen de ziekenhuismuren en is transparantie in de samenwerking tussen zorgverzekeraars, producenten en zorginkopers hard nodig. Dit hoeft niet altijd via de standaardroute te verlopen. Zo is een van de adviezen aan de inkoopgroepen van ziekenhuizen om een leveranciersdag te organiseren om elkaar beter te leren kennen en met elkaar te spreken over duurzaamheid en wat je belangrijk vindt. Dit zorgt weer voor betere inkoopprocedures.