Nederlands - Marokkaans samenwerkingsverband in de glastuinbouw

AgadirDe glastuinbouwsector van Agadir staat voor de uitdaging om de voedselproductie in kassen te verhogen met een minimaal gebruik van water. Vanwege het klimaat in de regio aan de westkust is Agadir een belangrijke producent van tomaten voor de export naar Europa en voor de Noord-Afrikaanse regio. Maar waterschaarste vormt een ernstige bedreiging. Nederlandse en Marokkaanse deskundigen hebben hun krachten gebundeld om een oplossing te vinden.

LDE CfS mede-initiatiefnemer Greenport Morocco 

Het Leiden-Delft-Erasmus Centre for Sustainability (LDE CfS) is mede-initiatiefnemer van Greenport Morocco, een samenwerkingsverband van Nederlandse en Marokkaanse belanghebbenden. Zij zullen mogelijkheden onderzoeken en kennis delen over technologieën om de kwaliteit van kassen te verbeteren en het gebruik van water en meststoffen te verminderen. Het Centre Expertise d' Horticulture op de campus van de Universiteit Institut Agronomique et Vétérinaire Hassan II dient als hoofdkwartier om de innovaties te presenteren.

  De samenwerking zal een positief effect hebben op de relatie tussen beide landen." 

De samenwerking tussen Marokkaanse en Nederlandse bedrijven, onderzoekers en instituten zal een positief effect hebben op de relatie tussen beide landen en kansen op internationale werkervaring creëren voor jonge academici. Daarnaast zal de economische welvaart van de regio vergroot worden en de samenwerking tussen Marokkaanse boeren verbeteren.

Greenport Morocco is een impact cluster, een door de overheid ondersteund programma dat bijdraagt aan de Nederlandse doelstellingen voor de private sector, zoals werkgelegenheid en duurzame ontwikkeling. Naast de universiteiten van Leiden, Delft en Erasmus betrekt het diverse Nederlandse en Marokkaanse bedrijven, instituten en organisaties als partners en vele betrokken belanghebbenden.

Agadir

Internationale samenwerkingsovereenkomst

The University Institut Agronomique et Vétérinaire Hassan II aims to develop the campus of the Centre Horticulture Agadir into a leading horticulture institute in the Middle East and Northern Africa Region. On the 9th of May, the university will sign a collaboration agreement to create a phd-programme with knowledge institutes from the Netherlands, France, Israel and China. Leiden-Delft-Erasmus is represented by Prof. Dr. Ir. Peter van Bodegom of the Leiden University, who is board member of this program.

De universiteit Institut Agronomique et Vétérinaire Hassan II wil de campus van het Centre Horticulture Agadir ontwikkelen tot een vooraanstaand tuinbouwinstituut in het Midden-Oosten en de Noord-Afrikaanse regio. Op 9 mei ondertekent de universiteit een samenwerkingsovereenkomst om een phd-programma op te zetten met kennisinstituten uit Nederland, Frankrijk, Israël en China. Leiden-Delft-Erasmus wordt vertegenwoordigd door Prof. Dr. Ir. Peter van Bodegom van de Universiteit Leiden, die bestuurslid is van dit programma.

Miniconferentie: Food Water Energy nexus

AgadirNederlandse en Marokkaanse wetenschappers en onderzoekers bespreken in mei mogelijkheden om de samenwerking op het gebied van duurzame voedselproductie te versterken. Het Leiden-Delft-Erasmus Centre for Sustainability (LDE-Cft) organiseert de miniconferentie Food Water Energy Nexus op 10 en 11 mei 2023 in het nationale expertisecentrum Marokkostudies (NIMAR). Onder de sprekers zijn Prof. Dr. Majid El Ghaib van ESCA University en Dr. Ir. Victor Scholten van de TU Delft.

De miniconferentie is een vervolg op een tweedaags symposium van juli 2022. Dit eerste symposium, dat werd georganiseerd door het NIMAR en de Nederlandse ambassade, bracht onderzoekers uit beide landen samen en verkende mogelijkheden voor academische samenwerking. De miniconferentie zal dit netwerk versterken en uitbreiden. Bovendien zal het uitwisselen van ideeën invulling geven aan een meerjarig programma met concrete onderzoeksprojecten voor Nederlandse en Marokkaanse studenten en bedrijven.

De miniconferentie gaat over innovatie en ondernemerschap. Op 10 mei deelt prof. dr. Majid El Ghaib zijn visie op innovatie en Dr. Ir. Victor Scholten gaat op 11 mei in op de noodzaak van ondernemerschap. Op het programma staan ook presentaties van wetenschappers van het Institut Agronomique et Vétérinaire Hassan II, het National Institute for Agronomic Research, de Ibn Tofail University, het Tunesische National Research Institute of Rural Engineering, Water and Forests en de Erasmus Universiteit Rotterdam en de Universiteit Leiden.

Bekijk het programma

Thesis Lab Sustainable Horticulture Agadir

AgadirHoe kunnen verschillende gewassen worden gebruikt om waterschaarste aan te pakken? Wie moet waterdistributiesystemen ontwikkelen voor de kassen in Agadir? LDE-studenten zullen deze en andere vragen beantwoorden door deel te nemen aan het Interdisciplinaire Thesis Lab over duurzame tuinbouw. Het Thesis Lab is een initiatief van het Leiden-Delft-Erasmus Centre for Sustainability (LDE-Cft). Van februari tot juli onderzoeken studenten de verschillende uitdagingen van de regio Agadir en bezoeken ze Marokko om de onderwerpen te bespreken met belanghebbenden en andere studenten. Naast individuele masterscripties zal het programma resulteren in een collectieve aanpak voor betrokken bedrijven.

Meer over de thesis labs

Fotocredits: Tom Birel