Jan Kolen directeur Centre for Global Heritage and Development

Archeoloog Jan Kolen is benoemd tot directeur van het Leiden-Delft-Erasmus Centre for Global Heritage and Development. Dit nieuwe erfgoedcentrum komt voort uit het strategisch samenwerkingsverband tussen de Universiteit Leiden, de Technische Universiteit Delft en de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Maatschappelijk belang van erfgoed

Het Centre for Global Heritage and Development start in de herfst van dit jaar. Kolen wordt tevens hoogleraar Landschapsarcheologie en Cultureel Erfgoed in de faculteit Archeologie van de Universiteit Leiden. ‘Het maatschappelijke en publieke belang van erfgoed is de laatste jaren enorm toegenomen’, stelt hij. ‘Erfgoed speelt een rol in onderwijs en vrijetijdsbesteding, in de creatieve industrie en het toerisme, stedelijke vernieuwing en de duurzame ontwikkeling van landschap en natuur. Het verleden is een onuitputtelijke bron voor de identiteitsvorming van individuen en groepen in de samenleving, overal ter wereld.’

Interdisciplinair

Daarnaast benadrukt Kolen dat erfgoed een waardevolle bron is voor wetenschappelijk onderzoek. Voor historici, archeologen en antropologen is het de eerste 'ingang' om het verleden te reconstrueren en begrijpen. Ze doen dat steeds vaker in interdisciplinaire onderzoekskaders en kijken daarbij ook naar het maatschappelijk gebruik van erfgoed. Kolen: ‘Alle disciplines die bij deze ontwikkelingen een rol kunnen spelen zijn in Leiden, Delft en Rotterdam te vinden. Voor vernieuwend onderzoek op dit terrein is dus geen betere setting denkbaar dan in dit Centre.'

Het Center for Global Heritage and Development wil als interdisciplinair en interuniversitair centrum verder gaan dan de gangbare bestudering van erfgoed, door zich te richten op de relatie van erfgoed met culturele, sociale en ruimtelijke ontwikkeling.

De drie betrokken universiteiten in Leiden, Delft, en Rotterdam hebben hiervoor de expertise: van archeologisch veldwerk samen met lokale gemeenschappen tot nieuwe röntgentechnieken om verborgen muurschilderingen te ontdekken.

Jan Kolen

Prof. dr. Jan Kolen (1962) studeerde archeologie aan de Universiteit Leiden. Na zijn studie werkte hij voor de Stichting RAAP van de Universiteit van Amsterdam en het NWO Pionier Project Changing view of Ice Age foragers (Universiteit Leiden). In 2005 promoveerde hij cum laude op de ‘biografie van het landschap’, een nieuwe benadering in de landschapsgeschiedenis. Sinds 2000 is hij verbonden aan de Vrije Universiteit, eerst als universitair docent, vervolgens als bijzonder hoogleraar Erfgoedstudies van Stad en Land (Belvedere) en sinds 2009 als gewoon hoogleraar voor de Geschiedenis en het Erfgoed van de Europese Cultuurlandschappen. Daarnaast was Kolen directeur van het onderzoeksinstituut CLUE (Heritage and History of the Cultural Landscape and Urban Environment).

Meer informatie vindt u op:
Nieuwsbericht Universiteit Leiden 30 mei 2013