Studenten werkten in DORP aan duurzame festivalinnovaties

Dertig Leiden-Delft-Erasmus studenten ontwikkelden op festival Welcome to the Village bij Leeuwarden duurzame festivalinnovaties en testten ze op de bezoekers. Bekijk de video.

DORP

Samen met meer dan 200 ondernemers, wetenschappers, kunstenaars, promovendi en andere studenten uit 20 verschillende landen waren ze tussen 14 en 23 juli neergestreken in DORP, het innovatie-powerhouse van het festival. 

Het Leiden-Delft-Erasmus Centre for Sustainability is één van de initiatiefnemers van DORP en heeft als doel om wetenschap en praktijk met elkaar te verbinden. Met drie universiteiten achter zich zorgde het centrum voor de wetenschappelijke basis van DORP. Dit jaar hebben er 30 studenten uit Leiden, Delft en Erasmus meegedaan aan DORP. Voor de studenten was het een unieke kans om hun kennis in praktijk te brengen en te leren van andere disciplines en van de ondernemers. 

Haar wassen met gezuiverd water

In de bouw van een duurzame waterzuiveringsinstallatie werden er grote stappen gezet. De Japanse kunstenaar Sachi Miyachi waste met haar kunstwerk Hairwasher District het haar van bezoekers met gezuiverd water. De zuiveringsinstallatie en zonneboiler werden ontwikkeld door masterstudenten en promovendi terwijl de bouwers van DORP hielpen de technieken te realiseren. Bezoekers werden uitgenodigd het water omhoog te pompen en werden daar vervolgens voor beloond met een Eco-coin, een duurzaam betaalmiddel dat tijdens het festival kon worden uitgegeven.

Limonade hack

Ook het bedrijf Saru Soda zette grote stappen. Zij maken al jaren limonadesiroop, maar wilden ter plekke frisdrank kunnen maken, om zo het vervuilende vervoer en het maken van plastic flesjes prikwater in de toekomst te vermijden. Op Welcome to The Village is het ze gelukt een postmixmachine te hacken die frisdrank kan maken met siroop en kraanwater.  Volgens oprichter Leslie Dronkers waren de studenten onmisbaar voor het succes. 'Ze hebben er met een industrieel ontwerpers blik naar gekeken en de complete installatiehandleiding van de machine geschreven. Ook hebben ze een aanzet gemaakt voor het meetbaar maken van de duurzaamheid van het product. Ik ben echt heel blij met ze!'

FuckUp Award

Tijdens het festival werd ook de FuckUp Award uitgereikt. Deze ging dit jaar naar FlowSense, een groep studenten van de Hanzehogeschool die een camera ontwikkelde waarmee voetgangers, fietsers en auto’s automatisch geteld worden. Zo kunnen mensenmassa’s in steden en tijdens evenementen beter in banen worden geleid. Vorig jaar testte FlowSense tijdens Into the Great Wide Open hun eerste test en die verliep niet zonder slag of stoot. De metingen, waarvan gedacht werd dat ze betrouwbaar waren, bleken ook regendruppels en takjes als mens te registreren. Een echte fuck-up, maar zonder fouten geen innovatie. En dus reikte Innofest aan hen de cheque van duizend euro uit die gebruikt kan worden voor verdere ontwikkeling van het bedrijf.

Gertjan de Werk, associate director van het Centre for Sustainability werd over verduurzaming van festivals geïnterviewd door de NRC, en zei: 'Op festivals kun je duurzame innovaties op een laagdrempelige, spannende manier laten zien. Daar creëer je draagvlak mee. En door op reacties van bezoekers te letten kunnen start-ups hun uitvindingen testen. Dat is cruciaal voor vernieuwing.'

DORP 2018

2017 was volgens festivalbaas Sjoerd Bootsma 'de beste DORP-editie tot nu toe' en de plannen voor volgend jaar worden al gemaakt. Samen met de partners en de Europese innovatieprogramma's Climate KIC en EIT Raw Materials staat er een stevige basis om ook in 2018 ondernemers, kunstenaars, studenten, coaches en festivalbezoekers samen te brengen op de Groene Ster.

Studenten die volgend jaar graag mee willen doen kunnen vast een e-mail schrijven naar sip@centre-for-sustainability.nl of zich aanmelden bij de Facebookgroep "DORP-Welcome to The Village"

In het Centre for Sustainability werken wetenschappers van de Universiteit Leiden, de Technische Universiteit Delft en de Erasmus Universiteit Rotterdam samen aan de wetenschappelijke onderbouwing van een circulaire economie.
Naar de website

Meer informatie vindt u op:
DORP - co-creatie Centre for Sustainability
DORP - minimaatschappij op festival
NRC-artikel over verduurzaming van festivals