Leiden-Delft-Erasmus Centres, Medical Delta en de Nationale Wetenschapsagenda

De onderzoeksagenda's van de Leiden-Delft-Erasmus Centres en Medical Delta zijn gematcht met vragen die de Nederlandse bevolking aan de wetenschap heeft gesteld via de Nationale Wetenschapsagenda.

#dtv aan LDE

Gaat digitalisering ons erfgoed redden? Hoe realiseren we een circulaire economie? Welke effecten heeft de gebouwde omgeving op gezondheid en welzijn? Wat zijn de maatschappelijke gevolgen van de recessie, en hoe kan het stelsel van financiële systemen hervormd worden om dergelijke crises in de toekomst te voorkomen? Hoe wapenen we ons tegen natuur­rampen als aardbevingen, vulkaan­uitbarstingen en overstromingen? En hoe ontwikkelen we minimaal-invasieve technieken en interventies voor de diagnose, prognose en behandeling van patiënten?

Dit zijn voorbeelden van zogenoemde clustervragen van de Nationale Wetenschapsagenda. In die 140 clustervragen zijn bijna 12.000 vragen samengevat die de Nederlandse bevolking aan de wetenschap heeft gesteld. 

Het zijn ook voorbeelden van vragen waar wetenschappers van de Leiden-Delft-Erasmus Centres en Medical Delta antwoorden op willen vinden door er vanuit heel verschillende vakgebieden aan te werken. De Nationale Wetenschapsagenda heeft de vragen van de bevolking gematcht met de onderzoeksagenda's van universiteiten, en nu ook met die van de interuniversitaire Leiden-Delft-Erasmus Centres en Medical Delta.

 Ga naar de vragen waar de Leiden-Delft-Erasmus Centres en Medical Delta zich op richten

Centres en Medical Delta

De Leiden-Delft-Erasmus Centres en Medical werken vanuit sterk multidisciplinair perspectief aan de grote en complexe vragen van onze tijd. Medical Delta is het medisch-technologische consortium van de Universiteit Leiden, de TU Delft, de Erasmus Universiteit Rotterdam, het LUMC en het Erasmus MC.
Leiden-Delft-Erasmus Centres en Medical Delta
 

Voorbeeld clustervraag NWA
Voorbeeld van een clustervraag van de Nationale Wetenschapsagenda

Universitaire onderzoeksagenda's

Zie hier ook alle vragen van de Nationale Wetenschapsagenda die de drie universiteiten en hun academisch medische centra afzonderlijk bestrijken met hun wetenschappelijk onderzoek:

De Nationale Wetenschapsagenda

In de Wetenschapsvisie 2025: “Keuzes voor de toekomst” (2014) heeft het kabinet aan een kenniscoalitie gevraagd een Nationale Wetenschapsagenda op te stellen. Het kabinet vond dat de wetenschap zich nog sterker moet richten op grote maatschappelijke vraagstukken, en diverse maatschappelijke partijen bij de bepaling van de agenda moest betrekken. De kenniscoalitie (VSNU, KNAW, NWO, Vereniging Hogescholen, TO2, VNO-NCW en MKB-Nederland), heeft toen de bevolking van Nederland uitgenodigd vragen in te sturen aan de wetenschap. In totaal zijn bijna 12.000 vragen ingediend. Die vragen zijn geclusterd en vervolgens gekoppeld aan de onderzoeks- en beleidsagenda’s van relevante partijen, zoals universiteiten en onderzoeksfinanciers. Met deze geclusterde vragen gaat de coalitie nu verder.
Nationale Wetenschapsagenda

 

 

 

 

 

Meer informatie vindt u op:
Nationale Wetenschapsagenda en Leiden-Delft-Erasmus
Homepage Nationale Wetenschapsagenda
Leiden-Delft-Erasmus Centres
Medical Delta