7000 inschrijvingen voor de MOOC: ‘Circular Economy: an introduction’

Op 20 oktober 2015 is de MOOC ‘The Circular Economy: an introduction’ gestart. De cursus is ontwikkeld door de TU Delft in samenwerking met de Ellen MacArthur Foundation en het Leiden-Delft-Erasmus Centre for Sustainability. Er zijn ruim 7000 inschrijvingen uit 155 landen.

Circulaire economie

De prognose is dat de wereldbevolking blijft groeien. Tegen 2050 zullen er naar verwachting 9 miljard mensen zijn. Het huidige “nemen-maken-gebruiken-dumpen”-model, waarbij we grondstoffen nemen en het ecosysteem gebruiken als afvoerputje, is niet duurzaam. In een circulaire economie, daarentegen, wordt als doel gesteld het delven van grondstoffen en de productie van afval te limiteren door het systematisch reviseren en hergebruiken van producten en materialen.

mooc

In de cursus worden concepten, strategieën en technologieën behandeld die een circulaire economie mogelijk maken. Kansen en belemmeringen in de transitie naar een meer circulair systeem worden besproken en vele voorbeelden en case-studies worden behandeld. 

Docenten van de Universiteit Leiden, TU Delft en Erasmus Universiteit Rotterdam

Delft Emma Fromberg, docent natuurkunde en masterstudent 'Strategic Product Design' aan de faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft, heeft de MOOC ontwikkeld en is al een jaar betrokken bij de productie ervan. Docenten van de Universiteit Leiden, TU Delft en Erasmus Universiteit Rotterdam dragen bij aan de cursus. Vanuit de TU Delft zijn betrokken David Peck, assistant professor Reliability and Durability aan de faculteit Industrieel Ontwerpen en projectmanager van het Centre for Sustainability, Conny Bakker, associate professor Sustainable Design and Circular Product Design aan de faculteit Industrieel Ontwerpen en Nancy Bocken, associate professor Sustainable Business Models and Circular Product Design aan de faculteit Industrieel Ontwerpen. Vanuit de Rotterdam School of Management (RSM) van de Erasmus Universiteit Rotterdam is Erwin van der Laan, associate professor op de afdeling Technology and Operations Management, betrokken. Vanuit Universiteit Leiden zijn betrokken Arnold Tukker, professor Industrial Ecology en directeur van het Institute of Environmental Sciences (CML) en Ester van der Voet, associate professor Industrial Ecology aan het Institute of Environmental Sciences.  

Betrokkenheid van bedrijven

De academische experts en experts uit bedrijven zoals Philips, Fairphone en ACTronics zijn te zien in documentaire-achtige filmpjes. In de cursus kunnen studenten meedoen aan een discussieplatform waardoor er een levendige community ontstaat. Één opgestarte discussie over een taak binnen de cursus kreeg bijna 700 reacties.

Tussen 2 en 20 november 2015 waren er lezingen te volgen tijdens het ‘Disruptive Innovation Festival’ (DIF) , een groot online festival wat is samengesteld door de Ellen MacArthur Foundation.
DIF activiteiten waren:

Self-paced

In januari wordt de MOOC op Edx  ‘self-paced’  gelanceerd. Je kunt dan in je eigen tempo de cursus volgen. Alle modules staan online en zijn direct zichtbaar. Hier blijft de cursus voor langere tijd staan. Je kunt dan ook nog steeds meedoen aan het discussieplatform. Daarna zijn alle filmpjes te bezichtigen op TU Delft Open Course Ware.

MOOC ‘Circular Economy: An Introduction’ van start  (TU Delft)
Three free online courses to help you learn more about circular economy  (the Guardian) 

Meer informatie vindt u op:
www.edX.org
Het twitteraccount van de MOOC