Future Challenges Lab: Co-creating sustainable practices in and beyond the Indonesian City
Future Challenges Lab
Co-creating sustainable practices in and beyond the Indonesian City

Indonesië, een land dat zich snel heeft ontwikkeld vanuit zijn koloniale wortels tot 's werelds op twee na grootste democratie, een belangrijke speler in de moslimwereld en een van de meest invloedrijke economieën ter wereld. Deze joint minor biedt je de mogelijkheid om je te verdiepen in dit opmerkelijke land, waar traditie en toekomst elkaar kruisen. 

Leiden-Delft-Erasmus minoren zijn multidisciplinair en toegankelijk voor alle studenten van de Universiteit Leiden, TU Delft en Erasmus Universiteit Rotterdam.

Stel je een natie voor die een diepgaande stedelijke revolutie ondergaat. Indonesië zet zich in voor de ontwikkeling van 100 slimme steden en bouwt momenteel aan een nieuwe hoofdstad die geïnspireerd is door de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. Desondanks worstelt Indonesië met ongelijkheden, vooral tussen stedelijke en plattelandsgebieden, die zich uiten in infrastructuurtekorten en beperkte toegang tot essentiële diensten zoals infrastructuur, gezondheidszorg en onderwijs. Tijdens het programma zul je je verdiepen in deze complexe kwesties en onderzoeken hoe jouw inzichten en ideeën kunnen bijdragen aan het overbruggen van deze kloven.

Dit programma sluit aan bij het Indonesia - Netherlands Universities Consortium on Sustainable Futures (INUCoST), waarin de LDE-universiteiten en hun Indonesische partners zich richten op cruciale thema's als energietransitie, waterkwaliteitsbeheer, biodiversiteit, digitalisering van de samenleving, volksgezondheid, erfgoed en toerisme. Concepten als co-creatie en citizen science zullen je helpen ontdekken hoe Indonesië gevormd wordt door mogelijke toekomstscenario's. Door gebruik te maken van verschillende methodes, zoals multimodale etnografie, design en prototyping, maak je de toekomst tastbaar en begin je aan een betekenisvol discours.

De Future Challenges LAB wordt volledig in Indonesië gehouden. Voor de uitvoering van deze gezamenlijke minor wordt samenwerking nagestreefd met de Faculteit Sociale Wetenschappen van de Universitas Indonesia. Het programma wordt zorgvuldig gecoördineerd vanuit het LDE-KITLV kantoor in Indonesië en uitgevoerd op de Depok Campus van Universitas Indonesia, Jakarta, waar studenten drie maanden zullen verblijven. Voor de succesvolle uitvoering van de gezamenlijke minor hebben LDE-studenten het voorrecht om samen te werken met collega's van vijf lokale partneruniversiteiten in verschillende disciplines, waardoor een multidisciplinaire en verrijkende onderwijservaring wordt gecreëerd.

LDE

Dit zijn de redenen om te kiezen voor een Leiden-Delft-Erasmus minor:

1. Je krijgt multidisciplinair onderwijs van drie topuniversiteiten.
2. Je leert over urgente maatschappelijke vraagstukken en nieuwe oplossingsrichtingen.
3. Je ontmoet studenten en docenten vanuit verschillende studierichtingen.
4. Je werkt aan cases van bedrijven, overheden en NGO's.
5. Je bouwt een netwerk op in Leiden, Den Haag, Delft en Rotterdam.

> Nieuwsgierig? Alle Leiden-Delft-Erasmus minoren vind je hier

  • Toegangseisen: Deze minor staat open voor alle studenten van de Universiteit Leiden, TU Delft en Erasmus Universiteit Rotterdam.
  • Aantal plaatsen: 100 studenten kunnen deelnemen, dit verschilt per minor. Er zijn gereserveerde plaatsen per universiteit, zodat er een gelijkmatige verdeling is vanuit de verschillende studierichtingen.
  • Taal: De voertaal voor alle Leiden-Delft-Erasmus-minoren is Engels.
  • EC: Alle minoren hebben een samenhangend programma van 30 EC. Het is mogelijk om alleen het eerste blok van 15 EC te volgen. Het wordt aanbevolen om deze minor (30 EC) volledig te volgen.
  • Locatie: De colleges en werkgroepen vinden plaats in een of meerdere van deze steden: Leiden, Delft, Den Haag, Rotterdam. 
  • Aanmelding: Je meld je aan voor een Leiden-Delft-Erasmus minor via eduXchange.
  • Selectie: Dit is geen selectieminor.

eduXchange

 

Kennisuitwisseling

bart barendregtDe LDE-minor Future Challenges Lab behandelt de actuele casus van het verplaatsen van de Indonesische hoofdstad naar Borneo. Leiden-Delft-Erasmus dean Wim van den Doel heeft afgelopen jaren de basis gelegd voor een kennisuitwisseling en deze minor is hier een resultaat van. In handen van Bart Barendregt, hoogleraar aan de faculteit Sociale Wetenschappen in Leiden, heeft de minor verder vorm gekregen in nauwe samenwerking met het Institute for Social Studies in Den Haag.

Bijzonder is dat de standplaats Jakarta is. Barendregt: ‘De hele minor wordt gedurende drie maanden vanuit Indonesië gecoördineerd. Er doen studenten van de drie LDE universiteiten en Indonesië mee. Zo brengen we verschillende werelden met elkaar in contact.'