Intreerede nieuwe opleidingsdirecteur Klinische Technologie en Technical Medicine

Startdatum
Einddatum
Locatie
Aula, TU Delft

j harlaar

Prof.dr.ir Jaap Harlaar is aangesteld als nieuwe directeur van de Leiden-Delft-Erasmus opleidingen Klinische Technologie en Technical Medicine. Op 14 november bent u van harte welkom bij zijn intreerede in de Aula van de TU Delft. Het universiteitsblad van de TU Delft, de Delta, stelde hem alvast een aantal vragen:

U leidt nu de opleiding tot klinisch technoloog in Delft, Rotterdam en Leiden, maar u heeft als elektrotechnisch ingenieur altijd al met artsen gewerkt. Was u klinisch technoloog voordat het woord bestond?
"Toen ik mij voor het eerst introduceerde bij de studenten zeiden ze ook: o, u was eigenlijk de eerste klinisch technoloog. Dat vond ik een leuk compliment, en zo voelt het ook."

Dan heeft u ook vast wel een idee over de veelbesproken plaats van een klinisch technoloog naast een behandelend arts.
"Ik heb me die plaats langzaam moeten verwerven. Nu is de wetgeving anders. Onze afstudeerders zijn BIG-geregistreerd, zij hebben daardoor bevoegdheden binnen de behandelrelatie, die ik nooit heb gehad. Maar via de arts heb ik wel altijd invloed uitgeoefend op de behandelbeslissingen."

Lees hier het volledige interview met prof. Harlaar over zijn nieuwe functie


Bachelor Klinische Technologie

Geavanceerde scans en op maat 3D-geprinte kunstorganen: medische technologie is niet meer weg te denken uit de zorg. Deze innovatieve behandelmethoden vragen echter om een nieuw soort medisch professional. Iemand met medische én technische kennis, die de brug slaat tussen de techniek en de patiënt.  In deze opleiding maak je zowel kennis met de geneeskunde als met de medische technieken die daarin worden gebruikt. Lees meer op de Leiden-Delft-Erasmus website.

Master Technical Medicine

Het Leids Universitair Medisch Centrum, de TU Delft en de Erasmus Universiteit Rotterdam (Erasmus MC) bieden een gezamenlijke master, genaamd Technical Medicine, aan. Het multidisciplinaire programma bevindt zich op het grensvlak van geneeskunde en techniek, waarbij de klinische praktijk gecombineerd wordt met professionele medische procedures. Studenten leren zowel het menselijk lichaam en de bijbehorende ziekteprocessen begrijpen als de medische technologie. Lees meer op de Leiden-Delft-Erasmus website.

tm