Wetenschappers aan het woord over duurzaamheid in podcast Centre for Sustainability

Banner Uit de ivoren toren

Uit de Ivoren Toren is terug met een nieuw seizoen. Nieuwsgierig naar de onderwerpen van dit seizoen? Lees hier meer over de laatste episodes:

#7 Van wie is het water?

De Nederlandse overheid zorgt voor toegang tot drinkwater voor al haar inwoners. Maar hoe is dat eigenlijk geregeld in een land als India, dat geregeld te kampen heeft met extreme hitte en droogte?

Lees meer

#6 Hoe ontwerp je een transitie?

Bijna dagelijks verschijnen nieuwe vegetarische en veganistische voedingsalternatieven. De vleesvervanger, ook bekend als de tasty doppelgänger, wint snel aan populariteit. Het moge duidelijk zijn: we zitten inmiddels middenin de eiwittransitie. Maar gaan we het wel redden met alleen vegaburgers en havermelk-cappuccino’s? Of moeten we onze ogen openen voor meer dan één 'frame'. 

Lees meer

#5 Boosters en Nudgers

Welke beslissingen neem jij nu echt helemaal zelf? Ons gedrag wordt in het dagelijks leven sterk beïnvloed, bijvoorbeeld door media of vanuit de overheid. Sommige van die invloeden zijn 'bedacht' of 'ontworpen'. We krijgen dan kleine duwtjes in een bepaalde richting. En zo verandert (soms) ons gedrag, zeggen de Nudgers. Maar dit is maar de helft van het verhaal. De Boosters - het andere kamp - claimt dat we daarmee onszelf misschien te weinig, of liever gezegd de Nudgers tevéél, credit geven. Wie heeft er gelijk?

Lees meer

#4 De Veerkracht van Supply Chains

Hoe kon er tijdens de pandemie een tekort ontstaan van semiconductors [halfgeleiders]? Welke lessen kunnen wij hieruit halen en hoe kunnen we dit in de toekomst voorkomen? In deze aflevering wordt er ingezoomd op de veerkracht van de toevoerketen, ook wel bekend als de supply chain

Lees meer

#3 Industrie uit de stad

De circulaire doelstellingen van steden, zoals bijvoorbeeld de doelstelling om materialen te hergebruiken binnen steden vraagt ook om de aanwezigheid van circulaire functies (e.g., "plaatsen waar producten uit elkaar gehaald kunnen worden of materialen geverfd kunnen worden"). Dit vergt ruimte en infrastructuur binnen steden om dit te kunnen doen. Juist deze industriële ruimte wordt vaak uit steden weggehaald om bijvoorbeeld woningen te bouwen. 

Lees meer

#2 Een kijkje in de Circulaire Keuken

Wist je dat we gemiddeld na twintig jaar een nieuwe keuken kopen? Meestal niet omdat de oude niet meer functioneert, maar omdat hij is verouderd en niet meer in ons interieur past. Dat is zonde en past niet binnen de circulaire economie waar wij als samenleving naar streven. In deze aflevering leren wij meer over wat er komt kijken bij het ontwikkelen van een circulaire keuken.  

Lees meer

#1 Operatie Groen: Duurzaamheid in Ziekenhuizen

Van de totale Nederlandse CO2-voetafdruk komt 7% voor rekening van de gezondheidszorg, inclusief de uitstoot van energieverbruik, geneesmiddelen en reisbewegingen. Ziekenhuizen produceren bovendien veel afval, waarvan 20 tot 30% uit de operatiekamers komt. De vervuiling neemt toe met de inzet van nieuwe technologieën en materialen. Hoe kunnen ziekenhuizen duurzamer worden?

Lees meer

Meer informatie vindt u op:
Leiden-Delft-Erasmus Universities Centre for Sustainability
Uit de Ivoren Toren