Röntgentechniek onthult verborgen middeleeuwse bladen

Onderzoekers dr. Erik Kwakkel van de Universiteit Leiden en Prof.dr. Joris Dik van de TU Delft zijn er in geslaagd om met röntgenstralen door vroegmoderne boekbanden te kijken om zo verborgen middeleeuwse bladzijden zichtbaar te maken. Die waren gebruikt als bind- en verstevigingsmateriaal.

Zo werd bijvoorbeeld een twaalfde-eeuws blad gevonden met een tekst van de vroegmiddeleeuwse Engelse geleerde Beda (+735). Ook zijn resten van rond 1400 aangetroffen van een Nederlands Getijdenboek geschreven door Geert Grote (+1384), een Nederlandse kloosterhervormer die de Modern Devotie oprichtte. Het is zelfs gelukt om meerdere, op elkaar geplakte bladzijden van elkaar te onderscheiden en hun tekst leesbaar te maken.

Middeleeuwse bladzijden in vroegmodern boek

De gebruikte technologie is Macro Röntgenfluorescentie Spectrometrie (MA-XRF). Het team van Joris Dik ontwikkelde hem enkele jaren geleden in samenwerking met academische, industriële en museale partners. Oorspronkelijk bedoeld voor  onderzoek van verborgen verflagen in oude meesters, blijkt de techniek ook succesvol voor de visualisering van verborgen middeleeuwse inkten.

Erik Kwakkel en Joris Dik zijn allebei lid van de Jonge Akademie van de KNAW, die het onderzoek ook heeft gefinancierd. De onderzoekers hopen de nieuwe techniek te gaan toepassen op vroegmoderne boeken in Nederlandse collecties.

Joris Dik
Erik Kwakkel

 

 

 

Meer informatie vindt u op:
Het bericht hierover van de Universiteit Leiden
Het bericht hierover van de TU Delft