Financiering voor project over verbanden tussen water, energie, voedsel en milieu en gezondheid in Afrika

De Zuid-Afrikaanse National Research Foundation (NRF) en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) hebben financiering toegekend aan vier projecten in het kader van het onderzoeksprogramma 'Samenwerking Zuid-Afrika-Nederland'.

Ralph LindeboomErika Kraemer-MbulaDeze projecten zijn gericht op onderzoek naar de onderlinge verbanden tussen water, energie en voedsel, in de context van de bredere sociaal-ecologische omgeving en de menselijke gezondheid, met het oog op een betere respons op pandemieën, gezondheidsrisico's en crises. 

Een ervan wordt geleid door dr. Ralph Lindeboom en Prof. Dr Erika Kraemer-Mbula.  Kraemer-Mbula is hoogleraar aan de Universiteit van Johannesburg. Lindeboom maakt deel uit van het Leiden-Delft-Erasmus International Centre for Frugal Innovation en is tevens verbonden aan het TU Delft | Global Initiative Energy Access for All-programma. 

Water, Sanitation, Energy, Food, Health

jongen drinkwaterDe titel van het project is 'Pathways to activate the WSEFH nexus in marginalised communities through renewable energy solutions', waarbij WSEFH staat voor: Water, Sanitation, Energy, Food, Health.

Het project gaat in op de impact van de COVID-19 pandemie in gemarginaliseerde gemeenschappen in Afrika met de nadruk op verstoringen in logistieke waardeketens. Tijdens de pandemie werd de ongelijkheid, tussen arme en rijke landen, in de toegang tot vers voedsel en schoon drinkwater, maar ook tot betaalbare energie en gezondheidszorg, duidelijk blootgelegd.

Daarbovenop kwam in 2022 de energiecrisis en ook dit toonde de nauwe onderlinge verbanden als het gaat om toegang tot energie, voedsel, water en gezondheidszorg en de impact voor lage inkomens groepen.

Slimme lokale energienetten

Het doel van dit project is blauwdrukken voor beleids- en technologie-interventies voor gemarginaliseerde gemeenschappen in Zuid Afrika te ontwikkelen. Daarnaast wordt binnen dit project gewerkt aan het ontwikkelen van slimme lokale energienetten, die deels aangedreven kunnen worden met afval via een biogas-brandstofcel. 

africanwo

 

Meer informatie vindt u op:
More about this project
Leiden-Delft-Erasmus International Centre for Frugal Innovation