digital society
De Digitale Samenleving
Multidisciplinair onderzoek voor een mensgerichte digitale samenleving

Nederland is een compact, hoogontwikkeld, goed georganiseerd land met uitstekende fysieke en digitale infrastructuren. Het wetenschappelijk onderzoek aan onze universiteiten is over de volle breedte van hoog niveau. Onze onderzoekers zijn bovendien zeer ervaren in het oversteken van grenzen tussen disciplines en instituten. Die bijzondere combinatie van eigenschappen geeft Nederland een unieke kans: wereldwijd voorop te lopen in het creëren van goede aansluitingen tussen digitale technologie en mensen en hun samenlevingen.

De Nederlandse universiteiten gaan de komende jaren samen optrekken in de richting van dat gemeenschappelijke einddoel. Ze zullen de bestaande rijkdom aan onderzoek op dit terrein meer dan nu bundelen en toespitsen op een helder gezamenlijk profiel. Samen met andere kennisorganisaties, het bedrijfsleven en de overheid, in het verlengde van de Nationale Wetenschapsagenda, willen ze investeren in vernieuwend onderzoek. Zo kan Nederland over tien jaar op de wereldkaart staan als pionier in mensgerichte informatietechnologie.

14 Universiteiten, 30 hoogleraren, 7 thema's

In het programma de Digitale Samenleving wordt de expertise van 30 hoogleraren van 14 universiteiten samengebracht. Zij richten zich op zeven thema's rondom digitalisering:

  1. Citizenship & Democracy
  2. Responsible Data Science
  3. Health & Well-Being
  4. Learning & Education
  5. Work & Organisations
  6. Digital Cities & Communities
  7. Safety & Security. 

Naast deze thema's richt het programma van de Digitale Samenleving zich ook op vier data-principes: FACT, FAIR, SHARED, ROBUST.
Deze zijn essentieel om de maatschappelijke uitdagingen en kansen van digitalisering te begrijpen. Wetenschappers, de overheid, het bedrijfsleven en andere partners kunnen deze handvatten toepassen om een betere toekomst te bouwen met data.

De strategische alliantie Leiden-Delft-Erasmus en de Digitale Samenleving

Vanuit de strategische alliantie Leiden-Delft-Erasmus participeren de volgende onderzoekers in de Digitale Samenleving:

  • Prof. Andrea Evers, Universiteit Leiden, is trekker van het thema Health and Well-Being: video-interview
  • Prof. Liesbet van Zoonen, Erasmus Universiteit Rotterdam, directeur van het Leiden-Delft-Erasmus Centre for BOLD Cities, is trekker van het thema Digital Cities and Communities: video-interview
  • Prof. Marcus Specht, TU Delft, directeur van het Leiden-Delft-Erasmus Centre for Education and Learning, is vanuit de Open Universiteit, trekker van het thema Digital Learning & Education: video-interview
  • Prof. Inald Lagendijk, TU Delft, is één van de drie landelijke programma-coördinatoren voor de Digitale Samenleving: video-interview
  • Prof. Geert Jan Houben, TU Delft, is trekker voor het thema Responsible Data Science
  • Prof. Michel van Eeten, TU Delft, participeert in het thema Safety and Security

> lees meer over de digitale samenleving in dit e-zine

disa
Informatie en contact:
Alle informatie over de Digitale Samenleving vindt u op www.thedigitalsociety.info en in het e-zine

Bekijk interviews met zeven thema-trekkers via Youtube

Volg de Digitale Samenleving via Twitter: @_DigitalSociety

E-mail: digitalesamenleving@vsnu.nl 

Lees het interview 'Digitalisering is niet iets dat ons overkomt, het is maakbaar' met prof. Inald Lagendijk

Lagendijk