Conference Heritage and the Sustainable Development Goals

Startdatum
Einddatum
Locatie
Berlagezaal, Faculteit Bouwkunde TU Delft or AULA TU Delft

sdg11

Erfgoed en de duurzame ontwikkelingsdoelen

Een conferentie van het Leiden-Delft-Erasmus Centre for Global Heritage and Development

bk

Een van de onderzoekslijnen van het Leiden-Delft-Erasmus Centre for Global Heritage & Development is erfgoed en omgeving. Wetenschappers van verschillende universiteiten onderzoeken samen hoe erfgoed kan bijdragen aan de duurzame ontwikkeling van steden en gemeenschappen. Prof. Carola Hein, hoogleraar aan de faculteit Bouwkunde TU Delft, is de trekker van dit onderzoek en nodigt u van harte uit voor de conferentie Heritage & the Sustainable Development Goals van dinsdag 26 t/m donderdag 28 november 2019, Faculteit Bouwkunde, TU Delft. 

Programma

Het 3-daagse programma bestaat uit een breed aanbod van lezingen van internationale erfgoed-wetenschappers, workshops en ronde- tafel-sessies. Dag 1, 26 november, is de Wetenschappelijke conferentie.  Tijdens de conferentie zullen op woensdag 27 november om 15 uur in de Aula van TU Delft de inaugurele redes van prof. Ana Pereira Roders en prof. Uta Pottgiesser plaatsvinden. Op 28 november vinden de rond de tafelgesprekken en de workshops plaats. U bent van harte welkom om deel te nemen aan deze conferentie, inschrijven kan nog tot zaterdag 23 november.

   roders       Uta Pottgiesser

   Prof. Ana Pereira Roders                                         Prof. Uta Pottgiesser

 

Inschrijven 

luchtbrug

Erfgoed speelt een sleutelrol in de duurzame ontwikkeling van steden.  Met de sterke urbanisatie en de daarin verwachte groei voor komende jaren is de vraag hoe dat erfgoed benut en behouden kan worden. Dit sluit aan bij het duurzamen ontwikkelingsdoel 11 van de Verenigde Naties: duurzame steden en gemeenschappen.

sdgSDG 11: Maak steden en menselijke nederzettingen inclusief, veilig, veerkrachtig en duurzaam

De helft van de wereldbevolking, zo’n 3.5 miljard mensen, woont in de stad. En de verwachting is dat dat aantal alleen maar toeneemt: in 2030 woont mogelijk bijna 60 procent van alle mensen wereldwijd in stedelijk gebied. Vrijwel al deze verstedelijking, 95 procent, vindt plaats in ontwikkelingslanden. Helaas bevat die groei van ‘stedelijk gebied’ ook sloppenwijken. Nu wonen er al 823 miljoen mensen in die sloppenwijken, maar dat aantal zal blijven groeien.

Uitdaging van de stad Duurzame groei is de grootste uitdaging van de steden van de toekomst. Ondanks het grote aantal mensen dat in de steden woont, bedekken alle steden slechts drie procent van al het landoppervlakte. Toch kunnen de steden een groot verschil maken: ze zijn goed voor zo’n 60 – 80 procent van alle energieconsumptie en zo’n 75 procent van de carbon emissies. De snelle verstedelijking drukt zwaar op het krijgen of behouden van vers watervoorziening, functionerende riolering, de leefomgeving en de volksgezondheid.

Duurzame steden Tegelijkertijd heeft de hoge bevolkingsdichtheid in de stad ook voordelen. Zo is het gemakkelijker om bronnen efficiënter in te zetten; technologische innovaties breed door te voeren; en minder grondstoffen en energie te gebruiken. De stad van de toekomst moet met behulp van innovatie en vooruitgang kansen bieden aan iedereen, inclusief toegang basisvoorzieningen als schoon drinkwater, huisvesting, energie, transport en meer.

ny