Toename van datacollectie in de slimme stad

Veel steden hangen inmiddels vol met sensoren die bijvoorbeeld bijhouden of een parkeerplek bezet is, of die weten dat een vuilcontainer vol is. De beloften van deze ‘smart cities’ zijn groot, maar tegen welke prijs? Trouw deed onderzoek naar datacollectie in de publieke ruimte en interviewde hiervoor Leiden-Delft-Erasmus Centre for BOLD Cities hoogleraar prof. Liesbet van Zoonen.

Overgenomen uit Trouw (5-12-2017:

Een doorsnee stadsbezoeker in Rotterdam valt het waarschijnlijk niet op. In de lantaarnpaal, nog boven een reclamebord voor fastfoodketen KFC, hangt een grijs kastje. “Ik denk een wifi-tracker, die signalen opvangt van smartphones die langskomen”, zegt Liesbet van Zoonen, hoogleraar sociologie aan de Erasmus Universiteit. “Ze hangen hier door heel het winkelgebied.”

Van Zoonen is betrokken bij Urban Big Data, een onderzoeksgroep die zich bezighoudt met de manier waarop data-analyses een stad kunnen verbeteren. In dat kader organiseert zij zogenoemde datawandelingen. Met ambtenaren en studenten loopt ze door de stad om te ontdekken waar er allemaal sensoren hangen. En ook welke gegevens die sensoren eigenlijk verzamelen.

More information:
https://www.trouw.nl/samenleving/moeten-we-wel-zo-blij-zijn-met-de-slimme-stad-…