App tegen voedselverspilling wint Challenge Circulair Zuid-Holland

De app ‘Expiry’ won 10 november de Challenge Circulair Zuid-Holland op het Festival van de Toekomst in Den Haag. Deze app gaat op een intelligente en leuke manier het probleem van voedselverspilling tegen.

De Challenge

De Challenge Circulair Zuid-Holland, waaraan vooral studententeams meededen, is een gezamenlijk initiatief van de provincie Zuid-Holland, het Leiden-Delft-Erasmus Centre for Sustainability en de Natuur- en Milieufederatie Zuid-Holland. Het doel was om zoveel mogelijk ideeën op te halen voor een circulaire economie, de grote ambitie van Zuid-Holland.

studenten winnen challenge
Winnaar Circulair Challenge en jury

Signaal voor verlopen houdbaarheid

Het concept van ‘Expiry’ is vrij eenvoudig en bij diverse supermarkten toepasbaar. Een loyaliteitskaart registreert al je aankopen plus informatie over de uiterlijke houdbaarheidsdatum van de producten. De app 'Expiry' is gekoppeld aan deze loyaliteitskaart en geeft de consument een signaal wanneer een product de houdbaarheidsdatum dreigt te overschrijden. Daarnaast geeft Expiry in het geval van eetbare producten suggesties voor het bereiden van smakelijke maaltijden door zoveel mogelijk producten te combineren die de consument al in huis heeft. Dit idee draagt volgens de jury bij aan de transitie naar een circulaire economie in Zuid-Holland.

Tweede prijs: nieuwe batterijen

De tweede plaats was voor de vernieuwende batterijen van Genesia. Het team van Genesia werkt aan een batterij van aluminium en koolstof. Doordat deze materialen in ruime mate beschikbaar zijn kan dit idee op grotere schaal worden toegepast. Hierdoor ontstaan nieuwe mogelijkheden voor het opslaan van duurzaam geproduceerde energie en het onafhankelijk worden van fossiele brandstoffen.

Beide teams krijgen naast een geldbedrag van respectievelijk €3500 en €1500 ook praktische ondersteuning om hun idee verder uit te werken en in de praktijk te brengen. Uit een totaal van 40 inzendingen werden acht  ideeën gekozen die de kans kregen om zich op 10 november te presenteren tijdens het Festival van de Toekomst van de Provincie Zuid-Holland.

Gertjan de Werk, associate director van het Leiden-Delft-Erasmus Centre for Sustainability:

De kern van de prijsvraag was: de kleinere ideeën verder brengen en ze aan de uitdagingen in het hele systeem koppelen. De grap is namelijk dat al die ideeën tegen soortgelijke drempels aanlopen voordat ze gerealiseerd kunnen worden. Bovendien: juist met de kleine initiatieven kun je aantonen wat er in het systeem niet werkt en wat er dus moet veranderen. De teams met de meest aansprekende ideeën waren geselecteerd om die ideeën én de drempels te presenteren op het Festival van de Toekomst.

Jury

De jury bestond uit Adri Bom-Lemstra (gedeputeerde provincie Zuid-Holland), Arnold Tukker (hoogleraar Industrial Ecology aan de Universiteit Leiden en wetenschappelijk directeur Leiden-Delft-Erasmus Centre for Sustainability), Alex Ouwehand (directeur Natuur- en Milieufederatie Zuid-Holland) en Marijke van den Hoogen (manager duurzame ontwikkeling Heineken).

De provincie Zuid-Holland, het Leiden-Delft-Erasmus Centre for Sustainability en de Natuur- en Milieufederatie Zuid-Holland willen zich ook de komende jaren blijven inzetten voor een circulaire economie. Als eerste stap gaan zij de winnaars van de Challenge helpen om hun idee te realiseren. Ook bekijken ze of tussen de inzendingen die niet de finale gehaald hebben, ideeën zitten die een vervolg kunnen krijgen.

Meer informatie vindt u op:
De App Expiry
Genesia
Dit waren de finalisten (YouTube)