LDE Universities

Versnelling economie: universiteiten spelen belangrijke rol in Groeiagenda Zuid-Holland

De Provincie Zuid-Holland voert dit najaar campagne met haar Groeiagenda Zuid-Holland. Want investeren in deze kennisintensieve en bedrijvige metropoolregio betekent een multiplier-effect voor de rest van Nederland. Met drie universiteiten en twee UMC's die allen tot de wereldtop behoren en bijna het hele wetenschappelijke spectrum beslaan, heeft de provincie een sterke  troefkaart in handen.

De campagne pleit voor investeren in de regio om bedrijvigheid en innovatie te stimuleren, naar duurzame oplossingen te zoeken en te investeren in verbetering van de mobiliteit. Veel van de antwoorden op de vraag hoe Nederland uit de crisis komt liggen in Zuid-Holland – de regio is verantwoordelijk voor bijna een kwart van onze nationale economie. Met aanvullende investeringen in Zuid-Holland kunnen we de komende tien jaar de economische groei met 10 procent extra laten stijgen.

youtube

Van haven tot Westland: Zuid-Holland is de innovatieve motor van de Nederlandse economie

Jaap Smit'Hier wordt 21 procent van het Nederlandse Bruto Nationaal Product verdiend.' zegt Commissaris van de Koning Jaap Smit. Als de Commissaris van de Koning de Zuid-Hollandse economie beschrijft, heeft hij het over de Rotterdamse haven en het Westland, klinkende namen als Shell en DSM, de onderzoeksinstituten TNO en het European Space Research and Technology Centre en over de drie universiteiten ‘Die stuk voor stuk tot de wereldtop behoren’. 

Drie top-universiteiten en twee academische centra van wereldklasse

LDE logoMet de Universiteit Leiden, TU Delft en Erasmus Universiteit Rotterdam en de twee academische centra LUMC en Erasmus MC heeft de provincie een zeer hoge wetenschappelijke kennisdichtheid. De Zuid-Hollandse universiteiten en UMC's hebben een belangrijke rol in het versnellen van de economie. Ze zorgen niet alleen voor kenniswerkers op het hoogste niveau en wetenschappelijke doorbraken, maar staan ook aan de basis van nieuwe technologieën. Zoals bijvoorbeeld quantum mechanica en kunstmatige intelligentie.

Nieuwe sectoren: cyber security en space-onderzoek

'De universiteiten zorgen ook voor een permanente vernieuwing van het human capital in de provincie, door studenten op te leiden en professionals bij te scholen', aldus LDE-dean Wim van den Doel. 'Onderwijs op het hoogste niveau is dan ook van levensbelang'. Maar hij wijst ook op de initiatieven die door de Leiden-Delft-Erasmus Universities worden ondernomen. 'Onze nieuwe initiatieven zoals Cyber Security en Space for Science and Society sluiten naadloos aan bij de Groeiagenda Zuid-Holland. En ik hoop dat bedrijven in een publiek-private samenwerking met ons zullen optrekken om onderwijs, onderzoek en innovatie in de provincie verder te versterken'.

leiden bio science
Het Leiden Bio Science Park is een van de hotspots in Zuid-Holland waar kennisinstellingen zoals Universiteit Leiden en het LUMC, onderzoeksinstituten en bedrijven samen een ecosysteem voor kennis, innovatie en ondernemerschap vormen.
Meer informatie vindt u op:
Provincie Zuid-Holland - Groeiagenda
Metropoolregio Rotterdam Den Haag
Innovation Quarter
Economic Board Zuid-Holland

Volgend artikel