Scriptiewerkplaatsen voor duurzame luchtvaart, ziekenhuizen en woningbouw

presentatie thesis lab

Onlangs presenteerden masterstudenten van de interdisciplinaire thesis labs van het Leiden-Delft-Erasmus Centre for Sustainability hun bevindingen. Ze deelden hun gezamenlijke aanbevelingen van de cases waar ze in hun scripties aan hadden gewerkt, voor opdrachtgevers, wetenschappers, studenten.

Voor veel deelnemers was het werken in het Thesis Lab een bijzondere ervaring. 'Het Lab maakt duidelijk dat we naar duurzaamheid moeten kijken vanuit een technisch, sociaal, zakelijk, juridisch en beleidsperspectief. Voor mij was het een belangrijk inzicht hoe diep verschillende dingen met elkaar verbonden zijn' aldus een van de opdrachtgevers. Een student vertelde hoe belangrijk het is om duurzaamheid vanuit een systemisch perspectief te bekijken. "Dat is een benadering die we in het Thesis Lab hebben geleerd."

thesis CFSDe studenten toonden hun onderzoeksresultaten aan het publiek en openden discussies. Studenten van het Lab of Circular Building and Area Development maakten zelfs een boek, dat enthousiast werd ontvangen door het publiek. Het boek vind je hieronder in de bijlage.

Een voorbeeld van een Thesis Lab van afgelopen jaar is die rondom het vergroenen van ziekenhuizen, een samenwerking van het LDE Centre for Sustainability en Medical Delta. Lees meer over de adviezen van de studenten

Dit jaar verbreedt dit Thesis Lab zich naar de hele zorgsector en kijkt het verder dan de ziekenhuismuren. De studenten wordt gevraagd een actieagenda te maken voor (ziekenhuis)besturen. De belangrijkste vraag daarbij is: welke stappen kunnen we vandaag nemen om de gezondheidszorg ecologisch duurzamer te maken voor onze toekomst?

Een greep uit de onderzoeksvragen die door gezondheidsinstellingen zijn ingediend voor dit Thesis Lab: hoe kunnen we de milieu-impact van AI in de gezondheidszorg beperken? En heel praktisch: Welke impact heeft contrastvloeistof gebruikt voor MRI-scans op oppervlaktewater rondom een ziekenhuis? En welke wegwerpmaterialen dat ambulancepersoneel gebruikt heeft het grootste negatieve milieu-impact?

Naast het vergroenen van ziekenhuizen gaat de volgende serie Thesis Labs over het verduurzamen van industrieën, vliegtuigen, gebouwen & ruimtelijke ontwikkeling. Lees meer over de Thesis Labs en hoe je kunt deelnemen

Bekijk deze video om meer te weten te komen over de Thesis Labs

Bijlagen
Boek met eindresultaten Thesis Lab Circular Building and Area Development (30.55 MB)
Meer informatie vindt u op:
Leiden-Delft-Erasmus Centre for Sustainability
Medical Delta Thesis Lab Sustainable Healthcare

Volgend artikel