’s-Werelds eerste nanobiologen afgestudeerd

'Voor velen is er een droom uitgekomen', zegt Claire Wyman, wetenschappelijk directeur van de bacheloropleiding Nanobiologie, een gezamenlijk initiatief van het Erasmus MC en de TU Delft. De opleiding is in september 2012 van start gegaan en de eerste zestien nanobiologen ter wereld zijn nu afgestudeerd. Wyman: 'Studenten hebben geleerd flexibel, kritisch en constructief te zijn. En het is interessant, spannend en leuk om met de collega’s van Delft en het Erasmus te werken. De studenten krijgen het beste van twee werelden: de geavanceerde biomedische faciliteiten bij het Erasmus MC en de natuurkundige expertise bij de TU Delft.'

nanobiologie

Het samenvoegen van kennis en kunde

De opleiding is toekomstgericht en gestart in 2012 vanuit een bottom-up initiatief. 'Het samenvoegen van kennis en kunde vanuit verschillende vakgebieden is noodzakelijk om de maatschappij voort te drijven', aldus Jaap Verweij, decaan Erasmus MC. Nanobiologie voegt wiskunde, natuurkunde en geneeskunde samen en levert een bijdrage aan voeding, klimaatcontrole en gezondheid. De opleiding is onderdeel van Medical Delta en is een van de gemeenschappelijke opleidingen van de Strategische Alliantie Leiden-Delft-Erasmus.

Moleculaire celbiologie, fysica en wiskunde

Dit is de eeuw van de Nanobiologie. De celbiologie heeft het gereedschap van de fysica, nano-meettechnieken en wiskunde nodig om hypotheses te toetsen. We zijn nu in staat naar een celkern te kijken en de genetische informatie te bekijken en die te lezen en te manipuleren. Dit is belangrijk omdat bij ziektes zoals kanker fouten in het DNA ongeremde celgroei produceren. 'We willen het ontstaan van ziekten en mogelijk het  voorkomen van ziekten kunnen begrijpen op atomaire en moleculair niveau. Nanobiologen kijken met de allernieuwste fysische technieken en inzichten naar levende mechanismen', aldus Tim van der Hagen, decaan Technische Natuurwetenschappen aan de TU Delft.

tim van der hagen

Beste uit twee werelden

In Nederland was er geen betere plek dan Delft-Rotterdam om deze opleiding op te zetten. Delft heeft een zeer goede Nanofysica-groep en Rotterdam heeft de celbiologie die gerelateerd is aan de medische kant en daarmee aan de toepassingskant.

Hoop en fantasie voor dat wat komen gaat

Een van de eerste afgestudeerde nanobiologen, Matthijs Verhagen: 'Dit is een unieke kans voor ons. Er is ruimte voor hoop en fantasie voor wat komen gaat.' 12 studenten gaan door met de - ook gloednieuwe - Masteropleiding Nanobiologie.

student

Meer informatie vindt u op:
De website van Medical Delta