Nieuwe master Quantum Information Science & Technology geaccrediteerd

Op 16 februari heeft de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO) de master Quantum Information Science & Technology (QIST) geaccrediteerd. Met deze accreditatie kan de nieuwe opleiding vanaf september 2023 officieel van start gaan.

Toekomstige studenten van de Quantum Information Science & Technology (QIST) master zullen in de voorhoede komen te staan van fundamentele kennis over quantumtechnologie en de ontwikkeling van praktische toepassingen in het veld.  Zo kunnen zij systemen voor quantum-informatieverwerking leren begrijpen, ontwerpen, bouwen en onderzoeken. Voorbeelden van zulke systemen zijn quantumcomputers, quantum-communicatienetwerken en quantum-sensoren. 

De master is een samenwerking tussen de TU Delft, te weten de faculteiten Technische Natuurwetenschappen en Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica, quantum-onderzoeksinstituut QuTech en de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Universiteit Leiden. De universiteiten werken al langer samen in het domein beta-techniek, bijvoorbeeld in de Casimir Research School en de opleidingen Life Sciences and Technology en Molecular Sciences and Technology.

blaauboerVolgens opleidingsdirecteur dr. Miriam Blaauboer (TU Delft) was een middag in november het meest spannende moment in het accreditatieproces: "Dat was de middag dat het NVAO-panel op bezoek kwam. Meestal kun je aan de feedback van de panelleden aan het eind van de dag zien of de opleiding geaccrediteerd wordt of niet. Op dat moment weet je dus - informeel gezien - in principe wat de uitkomst zal zijn. Toen we de unaniem positieve reacties van het panel hoorden, herinner ik me dat ik me ongelooflijk gelukkig en dankbaar voelde voor het hele team uit Delft en Leiden, dat bijna twee jaar bezig is geweest met het ontwikkelen van het programma. Die dag hebben we met veel van de betrokken docenten, studenten, decanen en anderen al het glas geheven voor een toast op het programma!"

Lees meer

Meer informatie vindt u op:
Nieuwsbericht van de faculteit TNW van de TU Delft

Volgend artikel