Nieuw handboek bij tienjarig bestaan Leiden-Delft-Erasmus International Centre for Frugal Innovation

annetje ottow handboek

Op donderdag 2 november 2023 vierde het Leiden-Delft-Erasmus International Centre for Frugal Innovation haar tiende verjaardag en lanceerde het langverwachte Handbook on Frugal Innovation. Annetje Ottow, voorzitter van de Universiteit leiden en van het Leiden-Delft-Erasmus bestuur nam het eerste exemplaar in ontvangst.

handbook frugal innovationHet boek is een uitgebreide gids over de verschillende facetten van frugal innovation en is geschreven door 48 auteurs uit verschillende delen van de wereld. Het is geredigeerd door André Leliveld, Peter Knorringa, Cees van Beers en Saradindu Bhaduri, allen verbonden aan het Leiden-Delft-Erasmus International Centre for Frugal Innovation (ICFI). 

De internationale bijdragen aan het boek zijn een weerslag van het grote netwerk van het ICFI, dat inmiddels kennishubs - groepen wetenschappers verbonden aan lokale kennisinstellingen en overheden - heeft in Kenia en India. Ook de diversiteit in disciplinaire achtergronden en maatschappeljke thema's past bij waar Leiden-Delft-Erasmus Universities voor staat: samenwerkend voor maatschappij en wetenschap.

frugal knorringa

Het International Centre for Frugal Innovation richt zich op sobere vormen van0 innovatie, vaak ontstaan vanuit de gemeenschap en rekening houdend met de lokale cultuur, voorzieningen en omstandigheden.

Voorbeelden van frugal innovation zijn draagbare röntgen-apparatuur, eenvoudige kooktoestellen voor in tentenkampen, systemen voor schoon drinkwater en digitale oplossingen voor betalingsverkeer zonder banken. Frugal innovation is een duurzame aanpak die ook steeds meer resoneert in Westerse samenlevingen, met name in rurale gebieden.

frugal

Meer informatie vindt u op:
Leiden-Delft-Erasmus International Centre for Frugal Innovation