MOOC Heritage under Threat: erfgoed als mensenrecht

Het Leiden-Delft-Erasmus Centre for Global Heritage and Development richt zich onder meer op het thema bedreigd erfgoed. Bij dit thema komen niet alleen standpunten van archeologen aan bod, maar ook ethische en juridische aspecten. Wat en van wie is het erfgoed? Door wie wordt dat bepaald? En hoe kunnen we het beschermen? 

Om een breed publiek kennis te laten maken met dit thema heeft het centre de MOOC (Massive Open Online Course) 'Heritage under threat' ontwikkelt. Deze online cursus is gratis beschikbaar op het platform Coursera.  

De cursus behandelt onder meer de vernietiging van erfgoed in het Midden-Oosten, een onderwerp waar veel media-aandacht voor is. Er worden vragen gesteld die de cursist kritisch leert denken over bedreigd erfgoed, door bijvoorbeeld de vraag voor te leggen: is het uniek wat er in het Midden-Oosten gebeurt? Er wordt ook gekeken naar nieuwe technologie die mogelijk oplossingen kan bieden in het beschermen van erfgoed. 

Deze MOOC heeft een vast lesprogramma en is gefilmd in documentaire stijl. Het is geschikt voor eenieder met interesse in het onderwerp en er is geen basiskennis van erfgoed voor vereist. Bekijk hieronder de trailer van de MOOC 'Heritage under Threat'. 

Trailer MOOC Heritage under Threat

 

Meer informatie vindt u op:
Protecting cultural heritage in conflict situations
Watch the trailer of the MOOC Heritage under Threat