Medical Delta in BNR Beter over versnelling in zorg-innovaties

ton van der steen
Prof. dr. ir. Ton van der Steen

Zorgtoepassingen waar artsen jaren op moesten wachten, komen in de coronacrisis in no time van de grond.

De 'sense of urgency' maakt snel en efficiënt werken mogelijk, zegt Medical Delta voorzitter prof. dr. ir. Ton van der Steen in BNR Beter. Hoe belangrijk die technologische oplossingen zijn, is de laatste maanden goed zichtbaar geworden. Een voorbeeld is de COVID-Box van Medical Delta partner het LUMC, waarover dr. Onno Teng vertelde in de uitzending.

De COVID-box
Thuis de gezondheid van hartpatiënten in de gaten te houden met thuismeetconcept The Box werkt net zo goed als traditionele bezoeken aan de polikliniek, zo maakte Medical Delta partner het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) vorige maand bekend. Dat de werking van The Box wetenschappelijk is bewezen, is goed nieuws voor een ander concept dat het LUMC eerder die maand in rap tempo introduceerde: de zogeheten ‘COVID-Box’. Lees meer

Onno Teng
Dr. Onno Teng

Ontwikkelingen als deze zijn niet alleen nu belangrijk, maar ook in de toekomst. De zorg verplaatst zich meer en meer van ziekenhuis naar de omgeving van de patiënt. Het personeelstekort blijft een probleem, dus voor veel taken moet een alternatief komen. En de zorg moet betaalbaar blijven.

Artsen en ingenieurs werken daarom steeds meer samen om oplossingen te vinden die het zorgpersoneel verlichten, maar ook het leven van patiënten vergemakkelijken, zo vertelde Van der Steen. Nu investeren in zorgtechnologie, bespaart op termijn veel kosten. Zo hoeven veel patiënten minder ziekenhuisbezoeken af te leggen doordat ze thuis gemonitord worden. Toepassingen op het gebied van preventie en diagnose zorgen dat mensen sneller geholpen worden en verminderen de gezondheidsrisico's.

Luister de uitzending van BNR Beter hier terug: link naar audioplayer