Leiden-Delft-Erasmus, the next ten years: alliantie viert 10-jarig bestaan

carola hein annetje ottow ed brinksma

lustrumDe strategische alliantie Leiden-Delft-Erasmus Universities, de samenwerking van de Universiteit Leiden, TU Delft en Erasmus Universiteit Rotterdam, bestaat tien jaar.

Dat werd op 12 april gevierd in de Faculty Club in Leiden waar jong en oud, vanuit onderzoek, onderwijs en bestuur, elkaar trof in feestelijke sfeer .

annetje ottow   De strategische alliantie Leiden-Delft-Erasmus Universities is iets waar wij echt trots op mogen zijn en voor de komende 10 jaar hopen we nog meer moois te kunnen maken.' - Annetje Ottow

Het thema van het lustrumjaar is The next ten years: niet terug- maar juist vooruitkijken naar wat de maatschappij de komende tien jaar nodig heeft.

Pleidooi voor multidisciplinariteit

Annetje Ottow, voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Leiden, opende de bijeenkomst en nam het lustrum-thema als leidraad. Zij hield een pleidooi voor multidisciplinariteit als de manier om vanuit wetenschappelijk onderzoek en onderwijs samen te werken aan maatschappelijke vraagstukken. 

Ottow noemde daarbij als voorbeelden de gezamenlijke LDE-onderzoekscentres, het LDE-onderwijs en in het bijzonder de drie nieuwe minoren die dit jaar zijn gelanceerd: Space Missions, Living Education Lab en Port City Futures.

  wim van den doel carola hein Meerwaarde kunnen wij bereiken door hoogleraren op meerdere plekken te benoemen. ' - Wim van den Doel

Meerwaarde van Leiden-Delft-Erasmus

Prof. dr. Wim van den Doel nam het stokje over. Hij keek terug op de start van Leiden-Delft-Erasmus tien jaar geleden met het ondertekenen van het document 'Meerwaarde'.

Die meerwaarde bestaat uit de complementariteit van de drie universiteiten en dat zij door het samenbrengen van vakgebieden nieuwe kennis kunnen ontwikkelen.

Eerste Leiden-Delft-Erasmus-dubbelbenoeming

Van den Doel introduceerde vervolgens het nieuwe begrip 'Leiden-Delft-Erasmus-dubbelbenoemingen': een aanstelling als hoogleraar bij drie faculteiten, in Leiden, Delft en Rotterdam.  Op deze bijeenkomst vond de eerste dubbelbenoeming plaats, van prof. dr. ing Carola Hein.

   Kennis van het verleden is relevant voor de toekomstige opgaven voor havensteden' - Carola Hein

Hein is naast haar aanstelling bij de faculteit Bouwkunde aan de TU Delft, tevens bij de faculteit der Sociale Wetenschappen aan de Universiteit Leiden en de Erasmus School for History, Culture and Communication benoemd als Leiden-Delft-Erasmus hoogleraar.

Zij ontvangt deze titel op basis van haar werk voor het Leiden-Delft-Erasmus-programma Port City Futures en haar Unesco-leeropdracht 'Water, Ports and Historic Cities'.  Lees meer

cfs student board

   We like to invite all students from Leiden, Delft and Erasmus to join the art and essay contest Sustainability The Next Ten Years' - Studentboard LDE Centre for Sustainability

Essay-en kunstwedstrijd ‘Sustainability The Next Ten Years’

Afsluitend van deze lustrum-bijeenkomst werd het startschot gegeven voor de essay-en kunstwedstrijd ‘Sustainability The Next Ten Years’. Deze wedstrijd, voor alle studenten van de drie universiteiten, is een initiatief van het studentenbestuur van het Leiden-Delft-Erasmus Centre for Sustainability.

Tot en met mei hebben de studenten de tijd om een essay of kunstwerk in te leveren en een deskundige jury beoordeelt de inzendingen. Op 7 juli worden de winnaars bekend gemaakt op een LDE-bijeenkomst op de Campus Den Haag. Lees meer

lustrum

Op de hoogte blijven van de lustrum-events van LDE? Stuur een e-mail aan projectbureau-LDE@tudelft.nl en meld u aan voor de nieuwsbrief.

Foto's: Barbra Verbij

Volgend artikel