Leiden, Delft en Erasmus meest innovatieve Nederlandse universiteiten

External video URL

In de top-100 van meest innovatieve Europese universiteiten gooit de Leiden-Delft-Erasmus-samenwerking hoge ogen. De drie universiteiten zijn de hoogst genoteerde Nederlandse universiteiten in de ranglijst van Thomson Reuters.

Dit is de tweede editie van de ranglijst van meest innovatieve universiteiten van Europa, samengesteld door Clarivate Analytics (de voormalige Intellectual Property & Science business van Thomson Reuters). De plaats op de ranglijst wordt onder meer bepaald door de hoeveelheid gepubliceerde wetenschappelijke artikelen en het aantal patenten dat een universiteit in het afgelopen jaar heeft aangevraagd (met een minimum van vijftig).

De TU Delft staat op de achtste plaats in de ranglijst, de Universiteit Leiden op plek 17 en de Erasmus Universiteit is terug te vinden op plek 32. De LDE-partneruniversiteiten zijn hiermee de drie hoogst genoteerde Nederlandse universiteiten in de innovatieve top-100. Bovenaan de ranglijst prijkt de KU Leuven, voor het tweede jaar op rij. De Vlaamse universiteit is een van de grootste onafhankelijke onderzoeks- en ontwikkelingsinstituten op de wereld. Zo heeft de KU Leuven op dit moment 586 actieve patenten, waarbij elk patent ook nog geldig is in meerdere landen.

De Universiteit Leiden was een van de grootste stijgers sinds de lijst van vorig jaar, van plek 38 naar plek 17. Opvallend is dat de TU Eindhoven dit jaar uit de lijst is gevallen: de universiteit vroeg in 2016 minder dan vijftig patenten aan. Grotendeels bleef de lijst echter gelijk aan die van vorig jaar, wat logisch is volgens de samensteller: het is niet waarschijnlijk dat output zoals publicaties en patenten per jaar veel fluctueert.

De volledige ranglijst en de wijze waarop deze is samengesteld, is te lezen bij Reuters.

Meer informatie vindt u op:
Europe's Most Innovative Universities - 2017 (Reuters)

Volgend artikel