Industrieel erfgoed in ‘de tussentijd’

External video URL

Hoe gaan we om met vergeten erfgoed? Hoe gaan we om met erfgoed dat we niet percipiëren als waardevol of mooi? En hoe zit het met erfgoed waaraan we geen aandacht  schenken vanwege een onderdrukt verleden? Onderzoeker Karin Stadhouders, verbonden aan het Leiden-Delft-Erasmus Centre for Global Heritage and Development, bestudeert deze vergeten, vaak braakliggende, (industriële) gebieden.

De tussentijd

Deze terreinen hebben vaak een onzekere toekomst en een negatieve connotatie maar ze maken wel deel uit van onze culturele geschiedenis. In haar onderzoek focust Karin Stadhouders op de periode tussen leegstand en herbestemming: ‘de tussentijd’. Vaak worden deze vergeten terreinen herontdekt door ‘pioniers’: individuen of groepen zoals krakers, kunstenaars, buurtbewoners of activisten. Het proces van culturele herwaardering, waarbij braakliggende terreinen nieuwe betekenissen en functies krijgen, staat centraal in het onderzoek van Karin Stadhouders. In een interview vertelt zij over de transformatie van deze braakliggende terreinen.

Heijplaat

Karin Stadhouders is betrokken bij een onderzoek naar de geschiedenis en de ontwikkeling van de quarantaine inrichting, een locatie waar zeelieden die besmet waren geraakt met gevaarlijke, tropische ziekten, werden afgezet voordat hun schip de Rotterdamse haven in voer. Het Leiden-Delft-Erasmus Centre for Global Heritage and Development heeft een documentaire gemaakt over de rol van dit terrein in ‘de tussentijd’. Karin Stadhouders onderzoekt de rol van de genoemde 'pioniers' in de herwaardering en rehabilitatie van het terrein in ‘de tussentijd’. Wat zijn de triggers die ontwikkelingen van herwaardering en transformatie in gang zetten? Wat trekt pioniers aan om deze braakliggende terreinen te herontdekken en te ervaren? Hoe beïnvloeden ze toekomstige transformaties door hun prestaties en interventies? Karin Stadhouders hoopt door het onderzoek een beter inzicht te krijgen in de processen van transformatie van deze erfgoedsites.

Lees hier het volledige interview met Karin Stadhouders

Karin Stadhouders is een PhD-onderzoeker in heritage and environment.

Persoonlijke pagina Leiden Universiteit
Faculteit Archeologie, Leiden
Heritage and Environment 


 

 

Volgend artikel