Inauguratie negen nieuwe Medical Delta-hoogleraren, op het snijvlak van techniek en zorg

medical deltaOp 2 november 2021 zijn negen hoogleraren gelijktijdig geïnaugureerd als ‘Medical Delta hoogleraar’ bij de Universiteit Leiden, het LUMC, de TU Delft, Erasmus Universiteit en/of het Erasmus MC tijdens de Medical Delta Conference. Met een aanstelling bij tenminste twee van deze vijf academische instellingen combineren zij technologie en gezondheidszorg in hun hoogleraarschap. 

Hoogleraren met dubbelaanstellingen

Als onderstreping van de interdisciplinaire samenwerking waar Medical Delta voor staat, werden voor de derde keer in de geschiedenis Medical Delta hoogleraren benoemd. Negen hoogleraren kregen dit keer het predicaat, waarmee zij officieel tenminste twee aanstellingen combineren bij de Universiteit Leiden, het LUMC, de TU Delft, Erasmus Universiteit en/of het Erasmus MC. Met die dubbelaanstellingen en met hun onderzoeken brengen zij technologie en gezondheidszorg dichter bij elkaar.

MD hoogleraren

De negen hoogleraren,  prof. dr. Marco van Vulpen, prof. dr. Andrea Evers, prof. dr. ir. Wouter Serdijn, prof. dr. Natasja de Groot, prof. dr. ir. Jaap Harlaar, prof. dr. ir. Marcel Reinders, prof. dr. Mischa Hoogeman, prof. dr. Gerjo van Osch, prof. dr. Andrew Webb en prof. dr. Frank Willem Jansen, hebben elk hun sporen verdiend in onderzoek op het snijvlak van gezondheid en technologie. Zo gebruiken zij nieuwe technieken om bijvoorbeeld de oorzaak van hartritmestoornissen te achterhalen of doen zij onderzoek hoe met behulp van technologie kraakbeen hersteld kan worden. De officiële inauguratie van vandaag volgt op hun eerdere benoeming als Medical Delta hoogleraar. Tijdens de inauguratie presenteerden de hoogleraren hun onderzoek en beantwoordden zij vragen van jonge onderzoekers.

Prof. dr. Andrea Evers (Universiteit Leiden, TU Delft, Erasmus Universiteit) doet onderzoek naar de bevordering van een gezonde maatschappij, onderdeel van het Healthy Society-programma van Medical Delta en Leiden-Delft-Erasmus Universities en van het wetenschappelijke programma Medical Delta eHealth & selfmanagement for a healthy society.

Houdbaarheid van kwaliteit zorgstelsel

De houdbaarheid van het zorgstelsel staat onder druk, zo concludeerde de Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid in een onlangs verschenen rapport. Nederlanders gebruiken steeds meer en duurdere zorg. Als dat zo doorgaat, kost dat de burger over veertig jaar bijna drie keer zo veel als nu. En dan moet één op de drie mensen in de zorg werken, vergeleken met één op de zeven nu.

'Technologische oplossingen kunnen een deel van de zorglast wegnemen en de kwaliteit van zorg verbeteren,' zegt prof. dr. Frank Willem Jansen, voorzitter van Medical Delta. 'Mits er goed wordt samengewerkt tussen wetenschappelijke disciplines en tussen de wetenschap en de zorgpraktijk. De negen Medical Delta hoogleraren die vandaag officieel geïnstalleerd werden, laten zien dat het kan. Of het nu gaat om preventie, om het eerder stellen van de juiste diagnose, om de bestrijding van volksziekten als artrose of kanker of om de gezondheid van bevolkingsgroepen te verbeteren: technologie kan een belangrijke rol spelen wanneer de arts en ingenieur elkaar goed verstaan.'

Interdisciplinair onderzoek

Sinds de oprichting in 2006 heeft Medical Delta drie keer professoren benoemd tot ‘Medical Delta hoogleraar’.  Voor hun benoeming kregen de hoogleraren twee of meer aanstellingen bij de vijf aangesloten academische instellingen en nemen zij zitting in de Wetenschappelijke Raad van het samenwerkingsverband. In totaal zijn er 22 Medical Delta hoogleraren. In die hoedanigheid doen zij interdisciplinair onderzoek op het snijvlak van technologie en gezondheidszorg en zijn zij ambassadeurs voor samenwerking op het gebied van medische technologie.

Prof. dr. ir. Jaap Harlaar (TU Delft, Erasmus MC, LUMC) doet onderzoek naar biomechanica van het bewegen en precisiediagnostiek bij artrose (onderdeel van Medical Delta: Improving Mobility with Technology). Harlaar is tevens opleidingsdirecteur van de opleiding Klinische Technologie, een samenwerking in Leiden-delft-Erasmus-verband.


Medical Delta is een samenwerkingsverband tussen de TU Delft, Erasmus MC, Erasmus Universiteit, LUMC, Universiteit Leiden en vier Zuid-Hollandse hogescholen. Het heeft als doel om technologische oplossingen voor duurzame zorg te realiseren.

Meer informatie vindt u op:
Medical Delta

Volgend artikel