Een vliegende start met het Dual Career Network

Zuid-Holland trekt academisch talent aan van over de hele wereld. Meer dan een derde van alle geregistreerde academici in Nederland is internationaal wetenschapper. Het Dual Career Network, onderdeel van de strategische alliantie Leiden-Delft-Erasmus, faciliteert nieuwe carrièremogelijkheden voor de partners van academisch talent dat naar Zuid-Holland komt.  

LDE

Het Dual Career Network speelt een rol bij het aantrekken van toptalent naar Nederland. Internationaal wetenschappelijk personeel wordt ondersteund bij het maken van een soepele overgang naar een zinvolle en plezierige baan voor de partner. De Nederlandse arbeidsmarkt biedt veel kansen. Want de provincie Zuid-Holland is niet alleen de thuisbasis van drie kennisinstellingen van topniveau, het bevat ook een innovatief bedrijfsleven, goed voor bijna een kwart van het bruto nationaal product in Nederland.

Warm welkom

malika khalifa lde dual careerLDE Dual Career Officer Malika Khalifa gaat in op de sterke toegevoegde waarde van het Dual Career Network. ‘Om ervoor te zorgen dat onze universiteiten aantrekkelijke en prettige werkgevers blijven, gaan we tot het uiterste om de partners van onze internationale medewerkers te begeleiden. Wij werken echt met het motto "happy partner, happy staff". Het is belangrijk voor het gezin en de universiteit om vanuit gastvrijheid, warme relaties op te bouwen.’

Het Dual Career Programma

Het Dual Career Network is onderdeel van een uitgebreid Dual Career Programma om de partners van nieuw wetenschappelijk personeel te helpen hun weg te vinden op de Nederlandse arbeidsmarkt. Het programma helpt hen om een goede start te maken en zich thuis te voelen. 'We bieden een Dual Career Programma aan waarbij we beginnen met een persoonlijk gesprek en een algemene oriëntatie.

Nederlandse bedrijfscultuur

Na de introductie bereiden we hen voor op de lokale arbeidsmarkt, onder meer door het werken aan CV’s en motivatiebrieven en door hen inzicht te geven in de Nederlandse bedrijfscultuur. Zodra de partners over voldoende kennis en vaardigheden beschikken, nemen we hen mee naar de laatste fase, waarin we ons Dual Career Network aanbieden.’ Malika helpt de kandidaten om in contact te komen met potentiële werkgevers en ondersteunt het verdere proces van het vinden van een baan.

   Als de kandidaat een droombaan vindt is dat een heel bevredigend moment.

Nieuwe kansen

Het Dual Career Network, opgezet in 2018, is aan het groeien en opent deuren voor zowel internationale kandidaten, als lokale bedrijven en organisaties die open staan voor nieuw talent. Voor Khalifa, als Dual Career Officer, draait het allemaal om het leveren van een positieve bijdrage: ‘In deze baan gaat het er echt om het verschil te maken. Een nieuwe omgeving binnenstappen kan een uitdaging zijn, dus is het mijn taak om, naast het bijeenbrengen van partners en potentiële werkgevers, ook steun en aanmoediging te geven. Als de kandidaat een droombaan vindt is dat een heel bevredigend moment.’

Succesvolle overstap

Ken BjornOngeveer 75% van de partners binnen het Dual Career Network vindt binnen een jaar na aankomst een baan. Voor Ken Bjorn, een Amerikaanse veteraan, bood de verhuizing naar Nederland een kans om van loopbaan te veranderen en zijn passie na te jagen: werken bij een brouwerij. ‘Het Dual Career Network heeft mij, binnen drie weken na mijn verhuizing naar Leiden, geholpen mijn droombaan te vinden! Malika was erg professioneel en gaf me de tools en de tips die ik in Nederland nodig had voor het vinden van een baan. Na een Skypesessie met haar en Marlon van Leeuwen had ik een sollicitatiegesprek met de eigenaar van Brouwerij Pronck en een week later was ik al aan de slag. Zonder hun hulp was dit niet gelukt.’

   Reizen tijdens de pandemie en proberen een baan te vinden was erg stressvol, maar dankzij het Dual Career Network kon ik me snel vestigen en vrij gemakkelijk aan mijn nieuwe leven in Nederland  beginnen.   
Ken Bjorn

marilia zorzatoDr. Marilia Zorzato, materiaalwetenschapper, greep de kans om de academische wereld te verruilen voor het Nederlandse bedrijfsleven. Momenteel werkt Zorzato als lead engineer bij ASML. ‘Het Dual Career Network was essentieel voor mij. Het heeft me geholpen om me aan te passen aan de nieuwe omgeving in Nederland, en heeft me een netwerk van mensen opgeleverd waarmee ik graag contact onderhoud. Ook heb ik de kans gekregen om deel te nemen aan vele cursussen en workshops over uiteenlopende onderwerpen die mij nog steeds inspireren in mijn professionele loopbaan. Ik denk dat het Dual Career Network op meerdere manieren van onschatbare waarde is en ik beveel het iedereen van harte aan!’

Tekst: Shivaani Harmsen

Wil je meer informatie over het Dual Career Network? Neem contact op met Malika Khalifa via m.w.f.j.khalifa@tudelft.nl, +31(0)6-34 18 82 72 of vind hier meer informatie.