De impact van Kouassi Bafounga's lamp van sardientjesblik

BANGUI, 7 februari (Thomson Reuters Foundation) – De stapel weggegooide sardineblikjes, gebruikte mayonaisepotten en oude tomatenblikken op de veranda van Kouassi Bafounga wekt de indruk dat iemand is vergeten het afval op te ruimen.

Maar als hij een glimmend deksel uit de stapel haalt, straalt Bafounga alsof hij een goudklomp heeft gevonden. Deze alledaagse voorwerpen zijn een ware schat voor de selfmade uitvinder uit Bangui, de hoofdstad van de door oorlog verscheurde Centraal-Afrikaanse Republiek, één van de armste landen ter wereld. In zijn piepkleine huisje van afbrokkelende stenen verzamelt hij wat anderen weggooien – en maakt er iets bruikbaars van. Hij snijdt vormen uit blikjes en combineert die met glas, touw en een beetje benzine tot een stormlantaarn.

Bafounga is een lichtend voorbeeld van ‘zuinige innovatie’ of frugal innovation, een beweging die is begonnen in India, geïnspireerd op het begrip jugaad, een woord dat in het Hindi ‘improviseren met de beschikbare middelen’ betekent. Deze trend van ‘meer doen met minder’ heeft zich inmiddels over de hele wereld verspreid.

Lees hier het volledige (Engelstalige) artikel: https://news.trust.org/item/20180207070025-yli31

cfia