18-jarige Molecular Science & Technology-afstudeerder wil iets betekenen voor de chemie

Ruard van Workum

'Scheikunde is hard nodig om de complexe problemen van de 21ste eeuw op te kunnen lossen' is een uitspraak die je verwacht van een hoogleraar of bestuurder, maar hij komt van de 18-jarige Ruard van Workum. Al van jongs af aan ontwikkelde Ruard een passie voor scheikunde. Hij begon op 15-jarige leeftijd met de opleiding Molecular Science & Technology (MST), een joint degree van de Universiteit Leiden en de TU Delft. Afgelopen november ontving hij zijn BSc-diploma.

Ruard van Workum
Jong, ambitieus en getalenteerd: Ruard van Workum

‘Ik was altijd al nieuwsgierig naar scheikunde. Vroeger experimenteerde ik met chemie-kitjes en begon ik een eigen laboratorium samen te stellen.’ Toen Ruard op 14-jarige leeftijd een studiekeuze moest maken leek de bacheloropleiding Molecular Science & Technology een interessante optie. De studie combineert het Leidse theoretische aspect van chemie met een Delfts technisch perspectief.

De theoretische kant op

De jonge chemicus krijgt een diploma van de Universiteit Leiden en TU Delft, want MST is een joint degree. In Leiden krijgen studenten onderwijs in de meer fundamenteel-gerichte vakken, de richting waar Ruard voor heeft gekozen. Een aversie tegen laboratoriumwerk en fysieke experimenten leidde tot passie in een andere richting: Ruard is zeer geïntereseerd geraakt in computationele chemie. ‘Je zou het kunnen beschrijven als het proces om chemische reacties en systemen na te bootsen op de computer door berekeningen en simulaties uit te voeren’. Enthousiast voorziet hij dat dit vakgebied de komende tijd enorm gaat groeien. 

   Chemie is erg belangrijk omdat het gaat over het verwerken van de basis-elementen die wij tot onze beschikking hebben, tot producten die wij willen en nodig hebben.

Scheikunde is nodig om de problemen van de 21ste eeuw op te lossen

‘Scheikunde is hard nodig om de problemen van de 21ste eeuw op te kunnen lossen, en dan specifiek complexe problemen zoals klimaatverandering en de pandemie. Ik denk dat computationele chemie daar een erg belangrijke rol in gaat spelen en ik wil dit veld meer open en toegankelijk maken.’

Chemie is belangrijk en Ruard vindt dat iedereen basis-scheikunde zou moeten begrijpen. Ruard is al bezig met het ontwikkelen van visuele educatieve methodes voor scheikunde-onderwijs. ‘Ik wil Science, Technology en Society combineren in een krachtig concept.’
 

chemistry scheikunde chemie

‘Maak chemie meer toegankelijk’

Het is bewezen dat vaardigheden beter ontwikkeld kunnen worden als mensen meer visueel gaan denken. Dit geldt ook voor scheikunde. ‘Omdat het zo’n abstract veld is moeten we onze leerlingen beter helpen om alles te visualiseren en concreet te maken.’
 

Kunst met chemie

kunst scheikunde natuurChemie vindt Ruard niet alleen heel cruciaal, hij vindt het ook iets bijzonders, en gebruikt het woord “elegant” om het veld te beschrijven.

‘Ik zie virtual reality-experiences voor me waar mensen de wonderbaarlijke wereld van atomen en moleculen kunnen ontdekken en kunnen zien hoe mooi het is. Natuurlijk worden dergelijke dingen al gedeeltelijk gebruikt in onderzoek, maar door het te delen kunnen meer mensen in de samenleving wetenschap ervaren. Op die manier stel je mensen in staat om de wereld beter te begrijpen.’

Ik zou mensen graag willen vertellen over hoe elegant alles opgebouwd is in de natuur qua chemie. Wat dat betreft is onze synthetische chemie nog niet zo geavanceerd, aangezien de natuur al 4 miljard jaar aan evolutie achter de rug heeft.’ Er is nog veel te doen.


BSc Molecular Science & Technology

Molecular Science & Technology is een gezamenlijke chemieopleiding van de Universiteit Leiden en de TU Delft. Het bachelorprogramma is een veelzijdige, multidisciplinaire opleiding. De studie combineert het beste van twee universiteiten en werkt mee aan de uitdagingen van de toekomst. 

Meer informatie

Meer informatie vindt u op:
Bachelor Molecular Science and Technology

Volgend artikel