getty via tu delft
Kennisdossier
Kritieke materialen en de energietransitie

white paperDe Europese Unie heeft met de Green Deal ambitieuze en broodnodige klimaatdoelen geformuleerd. Hierbij moet de netto uitstoot van broeikasgassen tegen 2050 tot nul zijn teruggebracht zonder uitputting van grondstoffen en met oog voor het welzijn van mensen en regio’s. Een uitdaging die met de oorlog in Oekraïne en de bijbehorende geopolitieke spanningen en energiecrisis alleen maar groter wordt.

Natuurlijk vergt het behalen van de klimaatdoelen de nodige technische innovaties maar eerst en vooral is het een transitie van fossiele brandstoffen naar metalen – zoals ijzer, koper, lithium en een scala aan zeldzame aardmetalen die nodig zijn voor de productie van de benodigde windturbines, zonnepanelen, elektrolytische cellen en batterijen.

Dat maakt deze grondstoffen tot kritieke materialen voor het slagen van de energietransitie, waarbij Nederland, en de EU in het algemeen, op dit moment vrijwel geheel afhankelijk is van aanvoer vanuit andere landen.

In deze whitepaper uiten onderzoekers van de Leiden-Delft-Erasmus- universiteiten hun bezorgdheid over de realisatie van de energietransitie in de huidige geopolitieke context. Zeven wetenschappers schreven mee aan deze white paper 'Critical materials, green energy and geopolitics: a complex mix'.

Download hier de white paper