Meet-Up 'Van wegwerpeconomie naar reparatiesamenleving'

Startdatum
Einddatum
Locatie
Firma van Buiten (Delft)

banner

MAXIMUM AANTAL DEELNEMERS BEREIKT - AANMELDING NIET MEER MOGELIJK

In Japan is het lijmen van gebroken keramiek tot kunst verheven. In Europa komt er een 'Right to repair' dat reparatie makkelijker en aantrekkelijker gaat maken. Hoe kunnen we ook hier ‘reparatie’ tot norm verheffen? Op maandag 13 november gaan we in Delft in gesprek, met ondernemers, creatieven, wetenschappers en bestuurders, tijdens de Meet-Up ‘Van wegwerpeconomie naar reparatiesamenleving.’ Let’s fix it!

Vijftig jaar geleden was het heel gebruikelijk om spullen te repareren als ze stuk gingen. Stofzuigers, broodroosters, wasmachines gingen vaak decennia lang mee. Met de toegenomen welvaart is de gewoonte om te repareren verdwenen. Wat stuk is verdwijnt vaak in de afvalbak. Welkom in de wegwerpeconomie.

firma van buitenHoe kan het anders? Hoe ziet een wereld eruit waarin we spullen repareren in plaats van weggooien? Welke mechanismen houden de cultuur van weggooien in stand? Wat kunnen we doen om reparatie weer aantrekkelijk te maken? Gaan de nieuwe Europese richtlijnen Right to Repair en Ecodesign het verschil maken?

Kom naar de Meet-Up 'Van wegwerpeconomie naar reparatiesamenleving'

Wetenschappers, ondernemers, beleidsmakers en creatieven gaan in gesprek over manieren om reparatie weer terug te brengen in het dagelijks leven. Met praktische, lokale initiatieven, met ondernemerstalent en met wetenschappelijke kennis over wetgeving, nieuwe businessmodellen, consumentengedrag en slim design. 

Met onder anderen: Bas Flipsen en Ruth Mugge (hoogleraren Industrieel Ontwerpen TU Delft), René Repasi (hoogleraar Erasmus Universiteit Rotterdam en lid Europees Parlement), Maaike Zwart (wethouder Gemeente Delft), Jorien van Hoogen (specialist duurzaamheid, Consumentenbond), Martin Hof (branchemanager Consumentenelektronica, Techniek Nederland), Bart van Straten (CEO Van Straten Medical ), Jan Post (directeur/eigenaar de Reparatiewinkel), Kees Grimmelikhuisen (leidinggevende techniek en repair café, Circulair ambachtscentrum Foenix Apeldoorn), Nicolet Dukker (directeur Avalex), Maja Valstar (Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat), Repaircafe Nederland en vele anderen. 

 

white paper repairWhite paper Reparatie in de circulaire economie

Tijdens deze Meet-Up presenteert het Leiden-Delft-Erasmus Centre for Sustainability de eerste uitgave van de white paper 'Reparatie in de ciculaire economie', met bijdragen van wetenschappers van de Erasmus Universiteit Rotterdam, TU Delft en Universiteit Leiden.

Bestel de white paper via deze link

Maandag 13 november 2023
Firma van Buiten, Thijsseweg 1 Delft 
Plenair programma: 15.00 tot ca. 17.00 uur 
Workshops: 13.15 tot 14.15 uur
Nederlands gesproken

De Meet-Up wordt georganiseerd door het Leiden-Delft-Erasmus Centre for Sustainability, de faculteit Industrieel Ontwerpen, TU Delft en Techniek Nederland. Voorafgaand aan de Meet-Up zijn er verschillende workshops. Alles presentaties zijn in het Nederlands. Het volledige programma wordt hier gepubliceerd.

MAXIMUM AANTAL DEELNEMERS BEREIKT - AANMELDING NIET MEER MOGELIJK

Volgend artikel