EuroScience Open Forum - Leiden European City of Science 2022

Startdatum
Einddatum
Locatie
Leiden, online and in person

city of science

De stad Leiden is in 2022 European City of Science. Deze titel wordt elke twee jaar door EuroScience in Straatsburg toegekend aan een Europese stad. Hoewel de titel al langer bestaat, is Leiden de eerste stad die er een jaarrond programma van maakt met een internationale uitstraling, vol kennis, kunst en kunde.

Leiden2022

Leiden2022 presenteert een programma van 365 dagen voor iedereen met een nieuwsgierige geest. Iedere dag staat er een dagonderwerp centraal in laagdrempelige activiteiten, de dagelijkse Radio Weetlust, op evenementen en op congressen. En voor wetenschappelijke professionals is Leiden dit jaar het Europese podium voor het Nederlandse kennisveld.

ESOF

Gaststad EuroScience Open Forum

Een onderdeel van Leiden2022 is het EuroScience Open Forum (ESOF) dat van 13 tot en met 16 juli 2022 in Leiden en online gaat plaatsvinden in samenwerking met EuroScience in Straatsburg. Het congres is de grootste tweejaarlijkse multidisciplinaire bijeenkomst over wetenschap en innovatie in Europa, voor en met de samenleving. ESOF2022 is voor iedereen met een nieuwsgierige geest, variërend van studenten, vooraanstaande wetenschappers, onderzoekers, ondernemers, beleidsmakers en wetenschapsjournalisten.  

ESOF is opgericht door EuroScience om een multidisciplinair forum te bieden om nieuwe ontdekkingen uit alle disciplines te bespreken en te debatteren over de richting die wetenschappelijk onderzoek opgaat. Daarnaast focust EuroScience zich op het aantrekken van wereldwijde onderzoekers en innovators naar Europa.

Elke conferentie heeft tot doel stimulerende inhoud en een levendig debat te bieden over de nieuwste ontwikkelingen en ontdekkingen in de wetenschappen, geesteswetenschappen en sociale wetenschappen. ESOF brengt meer dan 4500 toonaangevende denkers, innovators, beleidsmakers en journalisten samen uit meer dan 80 landen om huidige en toekomstige doorbraken in de hedendaagse wetenschap te bespreken.

ESOF2022 in een nieuwe vorm

Het congres viert haar tiende editie in Leiden dit jaar. Tijdens dit jubileum wordt een duurzaam, vernieuwd en hybride format gepresenteerd: het evenement vindt zowel fysiek als online plaats. Het programma is dit jaar ontwikkeld door de ESOF-champions Ferry Breedveld en Corinne Hofman in samenwerking met EuroScience in Straatsburg. Zij werden daarin geadviseerd door de wetenschapsraad van Stichting Leiden2022, waar onder andere LDE-decaan Wim van den Doel onderdeel van is.

ESOF visualHet thema dit jaar is Crossing Borders, Engaged Science, Resilient Societies. De belangrijkste onderwerpen zijn: a Sustainable Environment; Cultural Identities and Societal Transformation; Space for Science; Healthy Societies; Freedom and Societal Responsibility of Science; Action-Based Entrepreneurship Education en New Paths for Academic Careers.

In meer dan 100 sessies zullen interdisciplinaire groepen van wetenschappers, beleidsmakers en maatschappelijke partners discussiëren en debatteren over klimaatverandering, migratie, duurzame toekomst, chronische ziekten of omstreden erfgoed - belangrijke thema's die betrekking hebben op de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. ESOF2022 zal het allerbeste van de Nederlandse en Europese wetenschap laten zien op alle gebieden, inclusief dus de sociale wetenschappen en geesteswetenschappen.

Aanmelden

Iedereen die mee wil doen aan het dialoog en de grenzen van het eigen vakgebied wil overstijgen is van harte uitgenodigd.  

Aanmelden