'Gezondheidsproblemen zijn altijd complexer dan ze op het eerste oog lijken'

Waarom zijn gezondheidsproblemen als eenzaamheid en overgewicht zo hardnekkig? Wat maakt dat ze in de ene wijk vaker voorkomen dan in de andere? En hoe kunnen we ze oplossen? Het wordt behandeld in de minor 'Co-creating a Healthy Society', dat voortkomt uit het Healthy Society programma van Leiden-Delft-Erasmus Universities en Medical Delta.

sandra van dijkSandra van Dijk is universitair hoofddocent bij de afdeling Gezondheids- Medische en Neuropsychologie van het Instituut Psychologie en wetenschappelijk coordinator Healthy Society van Leiden-Delft-Erasmus universities en Medical Delta.

"Geen enkele discipline kan de grote vraagstukken op het gebied van gezondheid en welzijn op eigen houtje oplossen. Gezondheidsproblemen zijn altijd complexer dan ze op het eerste oog lijken," zegt psycholoog Sandra van Dijk (Universiteit Leiden). "Kijk naar overgewicht. Kennis van gezonde voeding is maar één puzzelstukje van een grotere hersenkraker. Als iemand veel financiële stress ervaart, schimmels op de muren heeft en zich eenzaam voelt, is gezond eten ineens niet zo eenvoudig meer."

Vanuit verschillende disciplines naar dit soort problemen kijken, dat kan vanaf nu in de nieuwe minor Co-creating a Healthy Society. Van Dijk: "In de minor werk je met studenten van verschillende opleidingen in interdisciplinaire teams, met wie je veldwerk verricht en samenwerkt met bijvoorbeeld de gemeente, beleidsmakers, GGD en burgers zelf. Je gaat aan de slag met echte gezondheidsproblemen uit de dagelijkse praktijk, waarbij je vooral leert door te doen."

"Voor het veldwerk werken we samen met Leren met de Stad en Impact at the Core, organisaties die studenten leren om maatschappelijke impact te maken. Daarnaast bundelen we kennis uit verschillende steden om een solide wetenschappelijke basis te leggen. We kijken vanuit de bril van bestuurskunde, psychologie, sociologie/antropologie en bouwkunde. In deze minor komt al die expertise samen."

Lees meer 

More information:
Medical Delta
Healthy Society