Samenwerking Leiden-Delft-Erasmus en vijf Indonesische universiteiten

Een delegatie van de Universiteit Leiden heeft verschillende universiteiten, overheidsorganisaties en ngo’s in Indonesië bezocht tijdens een kennismissie. Leidse onderzoekers gaven gastcolleges, nieuwe samenwerkingsverbanden kwamen van de grond, en belangrijke kennis werd uitgewisseld. Ook de samenwerking Leiden-Delft-Erasmus Universities was hier in vertegenwoordigd, hetgeen een vervolg gaf aan de ontmoeteing in het najaar van 2022 in het kader van de LDE BRIN-academy.

De Universiteit Leiden werkt al decennialang samen met Indonesië op het gebied van taal en cultuur, islamstudies, (mensen)rechten, economie, gezondheid, geschiedenis en (de)kolonisatie, milieu, biodiversiteit, water en afval, AI en informatica. Tijdens het bezoek werden de goede banden onderhouden en versterkt. Onder andere met de Universitas Airlangga, Universitas Gadjah Mada en de Universitas Indonesia werden memorandums van overeenstemming getekend waarin toezeggingen staan voor verdere samenwerking. Naast de universiteiten in Surabaya, Yogyakarta en Jakarta, werden er ook onderwijs- en onderzoeksorganisaties bezocht in Malang, Medan, Semarang, Bogor en Bandung.

Namens Leiden-Delft-Erasmus Universities was LDE dean Wim van den Doel aanwezig bij deze missie. De universiteiten bespaken het voornemen om samen te werken in een consortium van Leiden-Delft-Erasmus (LDE) en vijf Indonesische universiteiten. Het Indonesische ministerie van Onderwijs wil graag internationale universitaire samenwerkingen vormgeven via consortia. Het consortium van LDE en de Indonesische partners zal vooral onderzoek doen en onderwijs geven op het gebied van duurzaamheid, urban transformations en gezondheid. Een van de concrete onderwerpen waar dit consortium zich mogelijk op gaat richten, is de ontwikkeling van de nieuwe Indonesische hoofdstad. De nieuwe hoofdstad, die op Kalimantan zal verrijzen, moet een slimme, groene stad worden.

Lees meer